Otvori glavni meni

Domoljubna koalicija je bio savez osam desnih političkih stranaka na čelu sa tada oporbenom Hrvatskom demokratskom koji je formalno sklopljen 21. rujna 2015. radi zajedničkog nastupa na izborima za Hrvatski sabor. Njen glavni suparnik je bila koalicija Hrvatska raste na čelu sa vladajućom Socijaldemokratskom partijom. Na samim izborima je osvojila relativnu većinu u 5 od 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, odnosno 3 mjesta rezerviranih za hrvatsku dijasporu, te je tako dobila ukupno 59 od 151 saborskog mjesta.

Domoljubna koalicija
Vođa Tomislav Karamarko
Osnivanje 21. septembar 2015 (2015-09-21)
Sjedište Zagreb, Hrvatska
Politička pozicija desnica (od desnog centra do radikalne desnice
Službene boje plava
Sabor
59 / 151
Evropski parlament
5 / 11
Web-stranica
domoljubna.hr/

Njeni su predstavnici, zajedno sa predstavnicima Mosta nezavisnih lista i još nekoliko manjih stranaka i predstavnika etničkih manjina, krajem 2015. ušla u savez, te je početkom 2016. sastavljena vlada na čelu sa premijerom Tihomirom Oreškovićem. U nekoliko sljedećih mjeseci, između Domoljubne koalicije i Mosta je dolazilo do sukoba, prije svega po pitanju kadrovske politike, a nakon izbijanja tzv. afere Konzultantica i zahtjeva Mosta da HDZ-ov čelnik Tomislav Karamarko podnese ostavku, je došlo do raspada koalicije i pada vlade. Članovi Domoljubne koalicije su izglasali nepovjerenje Oreškoviću, ali se potom ispostavilo da nemaju glasove kako bi spriječili Most da zajedno sa oporbom izglasa raspuštanje Sabora i nove izbore.

Nakon što je Karamarko podnio ostavku, u HDZ-u su održani izbori za novog predsjednika, a na kojima je pobijedio Andrej Plenković. On je 26. srpnja 2016. izjavio kako će HDZ na sljedeće izbori ići samostalno, te da Domoljubna koalicija više ne postoji.

ČlaniceUredi

Vanjske vezeUredi