Dominique-Jean Larrey

Dominique-Jean Larrey (Beaudéan, 8. srpnja 1766. - Lyon, 25. srpnja 1842.) je bio francuski kirurg, glavni kirurg Napoleonove vojske i jedan od najvećih inovatora na polju ratne kirurgije. Danas se Larrey smatra prvim modernim ratnim kirurgom.

Dominique-Jean Larrey

Rođenje 8. srpnja 1766.
Francuska Beaudéan, Francuska
Smrt 25. srpnja 1842.
Francuska Lyon, Francuska
Državljanstvo Francuska francusko
Narodnost Francuz
Polje medicina
(kirurgija)

Larrey je rođen u selu Beaudéan u buržujskoj obitelji koja se ubrzo preselila u Bordeaux. S 13 godine je ostao bez roditelja, nakon čega je skrb o njemu preuzeo ujak Alexis, koji je bio glavni kirurg u Toulouseu. Nakon šest godina vježbeništva, odlazi u Pariz gdje studira kod velikog Desaulta, koji je u to vrijeme bio glavni kirurg u bolnici Hôtel-Dieu de Paris. Njegov studij prekinuo je rat.

Za vrijeme Napoleonskih ratova, točnije od Italije 1797. pa sve do Waterlooa 1815. godine, Larrey je bio glavni kirurg Napoleonove vojske. U tom svojstvu, implementirao je moderne metode u ratnoj kirurgiji, terenske bolnice i ambulantne jedinice u vojsci. Vidjevši impresivnu brzinu francuske lake konjice na djelu, Larrey je ubrzo stvorio laku ambulantnu jedinicu koja je koristila isti sustav pri transportu ranjenika. Njegove reforme terenskih bolnica danas se smatraju pretećama suvremenih MASH jedinica. Larrey je zaslužan i za nastanak pravila o trijaži ratnih ozljeda, tretirajući tako ranjenike temeljem težine njihovih ozljeda, a ne nacionalnosti ili čina. Larrey je pružao medicinsku pomoć i francuskim i protivničkim vojnicima.

Dana 12. svibnja 1807. godine, Larrey je postao nositelj odlikovanja Légion d'honneur. Tokom rata, bio je omiljeni Napoleonov liječnik, a 1809. godine je postao barun. Dvije godine kasnije, Larrey je predvodio kirurški tim koji je izveo prvu mastektomiju u vremenu prije anestetika. Operacija je izvršena na Frances Burney u Parizu. Njegov detaljni izvještaj s operacije dao je dobar uvid u odnose liječnika i pacijenta u XIX. vijeku, ali i u realizaciju operativnih zahvata u domu pacijenta.

Tokom bitke kod Waterlooa, njegovu hrabrost na bojnom polju uočio je i vojvoda od Wellingtona, koji je svojim trupama naredio da ne pucaju u njegovom smjeru kako bi mogao prikupiti ranjenike. S druge strane, Prusi nisu bili tako blagonakloni prema njemu - zarobljen je i osuđen na smrt. Spasio ga je njemački kirurg koji ga je prepoznao i molio da ga se poštedi. Pošteda je djelomično mogla doći i od činjenice da je Larrey ranije spasio život Blücherova sina, nakon što je ovaj zarobljen od strane Francuza, zbog čega je i pozvan na večeru s pruskim zapovjednikom i vraćen u Francusku sa svečanom pratnjom. Ostatak svog života posvetio je pisanju i civilnoj medicini.

Umro je 25. srpnja 1842. u Lyonu. Njegov sin, Hippolyte, bio je kirurg cara Napoleona III.