Dolina kraljica

Koordinate: 25°43′N, 32°35′E

Dolina Kraljica, isto tako poznata kao Biban el-Harim (arapski: بيبان الحريم‎), Biban el-Sultanat (arapski: بيبان السلطانات‎), i Wadi el-Melikat (arapski: وادي الملكات‎), je lokacija u Egiptu gdje su se u drevna vremena sahranjivale supruge faraona. U drevna vremena bilo je poznato kao Ta-Set-Neferu, što znači –‘mjesto djece faraona’, jer su se zajedno sa suprugama faraona 18., 19. i 20. dinastije (1550–1070. pne.) tamo sahranjivali brojni prinčevi, princeze i članovi plemstva. Grobove tih pojedinaca su održavali grobni svećenici koji su vršili drevne obrede i nudili žrtve i molitve za pokojno plemstvo.

Dolina se nalazi kraj bolje poznate Doline kraljeva, na zapadnoj obali Nila nasuprot Tebe (suvremeni Luksor) . Ova suho i zabačeno područje na zapadnim brdima je odabrano zbog relativne izolacije i blizine glavnog grada. Kraljevi 18. dinastije su, umjesto tradicionalne gradnje piramida (vjerojatno zbog ranjivosti na pljačku grobova), odabrali grobnice isklesane u stijenu.

U ovoj nekropioli se nalazi preko sedamdeset grobnica, od kojih su mnoge raskošno i stilski izgrađene. Primjer za to je grobnica isklesana za kraljicu Nefertari (1290–1224. pne.) iz 19. dinastije. Polikromni reljefi njene grobnice su netaknuiti.

Glavne grobnice uredi

Ostale grobnice uredi

Ostaci grobne opreme su pronađeni za još nekoliko članova kraljevske porodice. Njihove grobnice ne postoje, ali postojanje grobne opreme sugerira da su možda jednom bili sahranjeni u Dolini kraljica.[1]

  • Kraljeva supruga Henut. sredina 18. dinastije. Ime joj je zatvoreno u kartušu na ostatku žare.
  • Princ Menkheperre, sin Tuthmosisa III i Merytre Hatshepsut. Pronađeni fragmenti posude.
  • Kraljeva velika supruga Nebetnehat. Sredina 18. dinastije. Ime joj je zatvoreno u kartušu na tragovima posude.
  • Kraljeva supruga Ti. Sredina 18. dinastije. Ostaci posude pronađeni.

Izvori uredi

  1. Dodson A. and Hilton D. The Complete Royal Families of Ancient Egypt, London 2004

Vanjske veze uredi

  • Bunson, Margaret. "Valley of the Queens." Encyclopædia of Ancient Egypt. New York. (1991)