Doedicurus clavicaudatus je bio prethistorijski gliptodont[1] koji je živio tokom pleistocena, sve do kraja posljednjeg ledenog doba, prije nekih 11 000 godina. Bio je najveći poznati gliptodontid i jedan od najpoznatijih pripadnika pleistocenske faune Novog svijeta, visine 1,5 metara i dužine oko 4 metra.

Doedicurus
Illustration of a skeleton
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Nadred: Xenarthra
Red: Cingulata
Porodica: Chlamyphoridae
Potporodica: Glyptodontinae
Rod: Doedicurus
Vrsta: D. clavicaudatus
Dvojni naziv
Doedicurus clavicaudatus
Burmeister, 1870.-1874.
Restauracija
Fosil Doedicurusa u Brazilu

Teško tijelo Doedicurusa moglo je imati težinu od 1908 do 2368 kg.[2] Imao je ogroman kupolasti oklop koji se sastojao od mnogo gusto raspoređenih pločica, slično kao i kod njegovih današnjih srodnika, pasanaca. Rep mu je bio prekriven pokretljivim koštanim oklopom, a barem mužjaci su imali duge bodlje ili izrasline na kraju repa (McNeill Alexander et al. 1999.).

D. clavicaudatus je nastanjivao šume i travnate ravnice i hranio se biljkama. Rep je vjerojatno više koristio u međusobnim konfliktima nego za obranu od grabežljivaca kao što je Smilodon, što nije slučaj sa toljagama kod ankilosaura. Vidno polje te životinje bilo je toliko ograničeno da bi u obrani od grabežljivaca ona morala mahati toljagom naslijepo. Osim toga, pronađeni su oklopi sa prijelomima nanesenim otprilike istom silom koju su mogli stvoriti njezini repni mišići (McNeill Alexander et al. 1999.).

Naziv Doedicurus znači "rep-tučak", što se odnosi na oblik koji bi rep imao kada bi se bodlje uklonile sa njega.

Oklop je bio čvrsto vezan za zdjelicu, ali slabo za ramena. Na prednjem dijelu je također imao i jednu manju kupolu. Smatra se da je to bio prostor ispunjen mašću, slično kao grba kod kamile, koji je služio za pohranu energije tokom sušnog perioda godine i za ublažavanje udaraca suparničkih Doedicurusa (McNeill Alexander et al. 1999.).

Fosili vrste D. clavicaudatus mogu se naći u Sjevernoj i Južnoj Americi, naročito u formaciji Ensenada u Argentini. S obzirom na vrijeme njegovog izumiranja, može se zaključiti da je dolazio u kontakt sa prvim ljudskim doseljenicima u Južnoj Americi, koji su ga vjerojatno i lovili.

U popularnoj kulturi uredi

Doedicurus je prikazan u petoj epizodi BBC-jevog dokumentarca Walking with Beasts (Šetnja sa zvijerima). Također je jedna od životinja koje se mogu posvojiti u igrici Zoo Tycoon 2: Extinct Animals.

Izvori uredi

  1. Delsuc F. et al. The phylogenetic affinities of the extinct glyptodonts // Current Biology. — Vol. 26, № issue 4. — P. R155—R156. — DOI:10.1016/j.cub.2016.01.039.
  2. http://www.sbpbrasil.org/revista/edicoes/15_1/9_Soibelzon_et_al.pdf (na španskom)
  • McNeill Alexander, R.; Farin, Richard A. & Vizcaíno, Sergio F. (1999): Tail blow energy and carapace fractures in a large glyptodont (Mammalia, Xenarthra). Zool. J. Linn. Soc. 126(1): 41–49. HTML abstract
  • Haines, Tim & Chambers, Paul. (2006) The Complete Guide to Prehistoric Life. Canada: Firefly Books Ltd.
  • Barry Cox, Colin Harrison, R.J.G. Savage, and Brian Gardiner. (1999): The Simon & Schuster Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Creatures: A Visual Who's Who of Prehistoric Life. Simon & Schuster.
  • World Encyclopedia of Dinosaurs & Prehistoric Creatures: The Ultimate Visual Reference To 1000 Dinosaurs And Prehistoric Creatures Of Land, Air And Sea ... And Cretaceous Eras (World Encyclopedia) by Dougal Dixon