Doktor Živago (film)

(Preusmjereno sa stranice Doctor Zhivago (film))

Doktor Živago (engleski Doctor Zhivago) je američko-britanski dramski film iz 1965. godine, kojeg je režirao David Lean, na temelju istoimenog romana ruskog književnika Borisa Pasternaka. U glavnim ulogama su Omar Sharif i Julie Christie. Radnja se odigrava u Rusiji tijekom prvog svjetskog rata i građanskog rata 1917.-1922., te prati neuspjelu ljubavnu vezu između doktora Živaga i Lare tijekom tih burnih i nasilnih godina. Film je dobio pet Oscara, uključujući i Oscara za najbolji scenario i glazbu, koju je skladao Maurice Jarre. Ipak, glavne je nagrade za film i režiju preuzeo mjuzikl Moje pjesme, moji snovi. Od glazbe u filmu ističe se Larina pjesma.

Doctor Zhivago
filmski poster
RežijaDavid Lean
ProducentCarlo Ponti
ScenarioRobert Bolt
roman
Doktor Živago
Boris Pasternak
UlogeOmar Sharif
Julie Christie
Geraldine Chaplin
MuzikaMaurice Jarre
FotografijaFreddie Young
Nicholas Roeg
MontažaNorman Savage
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Datum(i) premijere22.12. 1965.
Trajanje197 min.
Zemlja SAD
 UK
Jezikengleski jezik
ruski
Budžet$11,000,000
Doctor Zhivago na Internet Movie Database

Film je postigao ogroman uspjeh prilikom premijere, usprkos tome što je zabranjen u SSSR-u zbog suptilnog kritiziranja boljševičkog režima: u američkim kinima je zaradio 111,7 milijuna $, što ga je prilagođeno po inflaciji 2015. činilo osmim najkomercijalnim filmom svih vremena.[1] Američki filmski institut (AFI) je Dr. Živaga stavio na 39. mjesto na listi 100 godina AFI-ja... 100 filmova.[2]

Radnja uredi

Radnja filma odvija se za vrijeme velikog preokreta u Rusiji u razdoblju 1905.-1921., u kojem se događaju revolucije 1905. i 1917. i kasniji građanski rat. Priču priprovijeda Jevgraf Živago, koji nailazi na djevojku, za koju posumnja, da je kćer njegov brata Jurija i njegove ljubavnice Lare. Na početku priče umire majka tada desetogodišnjeg Jurija. On kasnije studira medicinu i bavi se poezijom. U jednom trenutku on i njegova zaručnica Tonja prisustvuju gala zabavi, gdje se pojavljuje djevojka mladića Komarovskog - Lara.

Na početku Prvog svjetskog rata, Juri je liječnik u ruskoj vojsci. Ponovno se susreću, staze Jurija i Lare. Ona je angažirana kao medicinska sestra i udana je za Pašu Antipova, a Živago je oženjen za Tonju, kćer njegova posvojitelja. Između Jurija i Lare javlja se obostrana privlačnost, ali odolijevaju iskušenju.

Nakon prestanka rata, Juri živi sa suprugom Tonjom u Moskvi. U međuvremenu, došlo je do revolucije i suočava se s promjenana. Sa svojom obitelji bježi u kuću na Uralu. Kako bi izbjegao dosadu, posjetio je knjižnici u susjednom gradu i susreo se s Larom. Ovaj put prepustili su se jedno drugome i upustili u vezu. U jednom od njihovih izleta u grad, skupina revolucionara obvezala je Jurija, da im se pridruži. Nakon nekoliko godina služenja u revolucionarnoj postrojbi, pobjegao je i vratio se Lari. Razdvajali su se i spajali, ali ljubav između njih i dalje je postojala.

Komarovski se opet pojavljuje pri kraju priče. Stekao je utjecaj u boljševičkoj vladi zbog čega je i imenovan poglavarom u Sibiru. Nudi Živagu i Lari odlazak iz Rusije. Njih dvoje su to na početku odbijali, ali je na kraju Komarovski nasamo uspio nagovoriti Živaga, kako je u Larinom interesu da odu iz Rusije. Zbog toga je Živago nagovorio Laru, da ode s Komarovskim govoreći joj (lažno) kako će on uskoro krenuti za njom. Ona je otišla, a on ostao i od tada životi zdravlje krenuli su mu na gore. Na kraju se Lara vraća u Rusiju na dan Živagova sprovoda.

Glavne uloge uredi

Kritike uredi

David Lean je redatelj koji sve ono što mrzimo može napraviti daleko boljim od svega onoga što volimo. Njegov je redateljski ukus toliko istančan da se kreće vrlo tankom linijom koja dijeli intenzivnu osjećajnost od jeftine plačljivosti, a eleganciju od kiča. Primjer je toga i slobodna adaptacija romana sovjetskog pisca Borisa L. Pasternaka... Uzmemo li za primjer samo majstorsko pretapanje sa zamrznutog i injem prekrivenog prozora na polje žutih narcisa - jedno od najdivnijih pretapanja u povijesti filma - objašnjenja su suvišna.

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. „All Time Box Office”. Box Office Mojo. 
  2. AFI 100 Years...100 Movies 1998
  3. Arsen Oremović; "50 filmova na DVD-u koje morate imati"; Večernji list, 2003.

Vanjske poveznice uredi