Docibilis I od Gaete

Docibilis I (italijanski: Docibile; ? - prije 914) bio je hypatus (vladar) Gaete od 867. do svoje smrti.

Kula zamka Itri, čija se izgradnja pripisuje Docibilisu I.

Okolnosti njegovog dolaska na vlast su nepoznate, ali relativno nagli nestanak njegovih prethodnika Constantinea i Marinusa I sugerira da je mogao biti nasilan. U svakom slučaju, Docibilis se prvo spominje kao prefecturius and a od 877. kao hypatus grada; potom je svog sina Giovannija imenovao za suvladara.

Docibilisovu vladavinu su obilježili napadi Saracena na južnu Italiju. Docibilis je u jednom od njih zarobljen, ali su ga oslobodile snage Republike Amalfi. Odmah potom je sa Saracenima sklopio mirovni sporazum, nakon čega je ekskomuniciran od strane pape Ivana VIII. Sukob s papom je dosegao takve razmjere da je papa 879. nakon smrti Landulfa II intervenirao u borbu za kapuansko nasljeđe podržavši Pandenulfa protiv Landoa; Pandenulf je zauzvrat trebao napasti Gaetu. U tom pohodu je Gaeta izgubila Formiju; Docibilis je tada u pomoć pozvao Saracene te je došlo do mirovnog sporazuma sa papom. Nakon toga je Docibilis napao i pod opsadu stavio saracensko uporište Garigliano.

Nakon papine smrti se okrenuo protiv Kapue, te ju je, prema Erchempertu, godine 900. i 903. napao uz pomoć saracenskih najamnika. Potom je počeo sklapati saveze sa langobardskim vladarima; svoju kćer Megalu je udao za Rodgiperta od Aquinoa, a kćer Eufemiju za prefekta Napulja. Docibilis se posljednji put u zapisima pojavljuje 906. godine. Datum smrti nije poznat, iako je godine 914. definitivno bio mrtav.

Njegovu dugu vladavinu historičari Gaete smatraju svojevrsnim zlatnim dobom, s obzirom da je taj grad ne samo pošteđen pustošenja karakterističnih za Mračno doba, nego je sagrađen niz crkava.

Literatura uredi

  • Caravale, Mario (ed). Dizionario Biografico degli Italiani XL Di Fausto – Donadoni. Rome, 1991.
Prethodi:
Constantine
Hypatus Gaete
866 – 906
Slijedi:
Giovanni I

Izvori uredi