Općina Dobrovnik

(Preusmjereno sa stranice Dobrovnik (općina))

Opština Dobrovnik (sl. Dobrovnik, mađ. Dobrónak) je jedna od opština Pomurske regije u državi Sloveniji. Sedište opštine je istoimeno naselje Dobrovnik.

Opština Dobrovnik
Dobrovnik, Dobrónak
Položaj Opštine Dobrovnik u Sloveniji
 
Država Slovenija
Oblast Pomurska
Sedište Dobrovnik
Površina 31,1 km²
Stanovništvo (2002.) 1.307 st.
Gustina naseljenosti 42,03 st./km²
Veb stranica www.dobrovnik.si

Opština Dobrovnik je jedna od opština sa mađarskom nacionalnom manjinom u Sloveniji, a u opštinskim ustanovama mađarski jezik je kozvaničan sa slovenačkim.

Prirodne odlike uredi

 
Bukovniško jezero blizu Dobrovnika

Reljef: Opština Dobrovnik nalazi se u severoistočnom delu Slovenije. Opština se prostire u istočnom delu ravničarske i poljoprivredne oblasti Prekomurje, dok krajnji severni deo opštine zahvata podnožje pobrežja Goričko.

Klima: U opštini vlada umereno kontinentalna klima.

Vode: Najvažniji vodotok u opštini su rečica Lendava, koja je središnje postavljena u opštini. Svi ostali vodotoci su mali i njene pritoke. U opštini postoji i veštačko Bukovniško jezero.

Stanovništvo uredi

Opština Dobrovnik je retko naseljena.

Opština Dobrovnik je jedna od 3 opštine sa mađarskim stanovništvom u Sloveniji. Većinsko stanovništvo u opštini su Mađari sa 725 pripadnika (55,5%), Slovenci broje 511 pripadnika (39,1%), a ostatak čini mahom romsko stanovništvo. U opštinskoj samoupravi mađarski jezik je u ravnomernom položaju sa slovenačkim.

Naselja opštine uredi

 
Općinska naselja

Dodatno pogledati uredi

Spoljašnje veze uredi