Adventures of Huckleberry Finn

(Preusmjereno sa Doživljaji Haklberi Fina)
Avanture Huckleberryja Finna
Huckleberry Finn book.JPG
Korice provg izdanja
Autor(i) Mark Twain
Originalni naslov Adventures of Huckleberry Finn
Ilustrator Edward Winsor Kemble
Država  SAD
Jezik engleski jezik
Žanr(ovi) satira
Izdavač Chatto & Windus
Datum izdanja 1884.
Stranica 366

Avanture Huckleberryja Finna (engleski: Adventures of Huckleberry Finn) satirični je roman američkog književnika Marka Twaina, prvi puta u SAD-u izdan u veljači 1885. godine. Ovaj se roman danas smatra jednim od Velikih američkih romana, a ujedno je i jedno od prvih značajnih američkih djela pisano lokalnim govorom i koje odiše iznimnim regionalizmom. Glavni je lik, a ujedno i pripovjedač, Huckleberry Finn, najbolji prijatelj Toma Sawyera, koji se pojavljuje u još dva Twainova romana (Tom Sawyer na putu i Tom Sawyer, detektiv).

Jim i Huck

Knjiga je značajna zbog svojih živih i detaljnih opisa mjesta i ljudi u okolici rijeke Mississippi. Satirizirajući južnjačko društvo tijekom predraća, koje je u vrijeme izdavanja romana već bilo nestalo, Twain u Pustolovinama Huckleberryja Finna često s prijezirom gleda na neke tadašnje stavove, posebno na rasizam. Dio u kojem se opisuje bijeg Huckleberryja Finna i Jima, odbjeglog roba, na splavu preko rijeke Mississippi danas se smatra jednom od najznačajnih scena bijega u slobodu u cijeloj američkoj književnosti.

Djelo je bilo popularno od samog izdavanja i često se smatra nastavkom Pustolovina Toma Sawyera. Ujedno je i česta tema istraživanja mnogih književnih kritičara. No, unatoč tome djelo je izazvalo mnoge kontroverze zbog svog jezika, a u 20. stoljeću je često spominjano zbog raznoraznih rasističkih stereotipa sadržanih u njemu.[1]

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Pustolovine Huckleberryja Finna