The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket

(Preusmjereno sa stranice Doživljaji Arthura Gordona Pyma)

Doživljaji Arthura Gordona Pyma (izdan 1838., The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket) je pripovijetka Edgara Allana Poea o bizarnim doživljajima Gordona Pyma objavljena 1838. U želji za pustolovinama bježi od kuće i ukrcava se kao slijepi putnik na brod „Grampus“. Na putovanju doživjet će zatočenje u utrobi broda, pobunu mornara, borbu sa odmetnicima, buru, glad i žeđ na brodu koji polagano tone, kanibalizam, put na Južni pol. pripovijetka ima prolog i epilog koji daju pseudo-dokumentarni okvir pripovijedanju.

Doživljaji Arthura Gordona Pyma
Prva stranica prvog izdanja romana
Autor(i)Edgar Allan Poe
Originalni naslovThe Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket
Država SAD
Jezikengleski jezik
Žanr(ovi)kriminalistički/horor
IzdavačHarper & Brothers
Datum izdanjasrpanj 1838.

Sadržaj uredi

U dogovoru sa svojim prijateljem Augustom bježi od kuće i ukrcava se tajno na brod Augustovog oca kapetana Bertranda. Dok se Pym krije u potpalublju, na brodu dolazi do pobune posade, ubojstvu većeg dijela mornara, dok jednu manju grupu pobunjenici ostavljaju usred mora u čamcu sa kapetanom. Za sve to vrijeme Pym je zarobljen u utrobi broda bez vode, hrane i svijetla. Na brodu dolazi do preokreta i do obračuna između pobunjenika. Jedan od pobunjenika Peters u obračunu sa ostatkom posade oslanja se na Augusta i Pym. Ova trojka uspijeva da nadvlada pobunjenike. Međutim, bura gotovo da uništava brod na kome ostaju njih trojica i još jedan pobunjenik Parke. Danima bez hrane i vode lutaju na brodu koji polako tone. Izvlače slamčicu ko će biti žrtvovan. Petero ubija Markera koji služi kao hrana 4 dana. Spas im donosi brod „Jane Guy“ koji plovi prema Južnom polu. Zaustavljaju se na ostrvi Tsalali, na kome urođenici pobiju cijelu posadu. U životu ostanu samo Peters i Pym. Oni uspijevaju da pobjegnu sa ostrve i u čunu kreću prema Južnom polu. Pyma je u halucinaciji i nesvijesti vjerojatno umro. U epilogu pisac obavještava publiku da će knjigu o Gordonu Pymu završiti urednik Pymovih partija.

U knjigu unosi crteže provalija sa ostrve Tsalili koje Pyma i Peters istražuju dok se kriju od urođenika. U epilogu se oblici provalija dovode u vezu sa slovima koje daju riječi koje u osnovi znače biti mračan i biti bijel. Mistifikacija je time dovedena do kraja.

Pripovijetka o ponornim radoznalostima, o mamljenju prostora, o čudovišnim doživljajima Gordona Pyma.

Vanjske poveznice uredi