Dnjestar (ukrajinski: Дністер, moldavski: Nistru, rumunjski: Nistrul, turski: Turla) je velika rijeka u Istočnoj Evropi dugačka 1 352 km. [1]

Rijeka Dnjestar
Lokacija
Države Ukrajina,  Moldavija
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Karpati (Ukrajina)
1 000 m
Ušće
  – aps. visina
  – vrsta
kod grada Odese (Ukrajina)
0 m
liman (tip estuarija)
Dužina1 352 [1] km
PritokeStrij, Zolota Lipa, Stripa, Seret, Zbruč, Smotrič, Ušica, Murafa, Reut, Bik i Botna
Hidrologija
Protok
  – srednji

310 m³/s
Sliv
  – površina

72 000 [1] km²
Ulijeva se uCrno more
Transport
Plovnost1 200 km (od ušća do ukrajinskog grada Soroki) [1]
Karta

Dnjestar je druga po veličini rijeka Ukrajine i najveća rijeka Moldove. [1]

Geografske karakteristike uredi

Rijeka Dnjestar izvire u ukrajinskim Karpatima, pored grada Drohobiča blizu granice sa Poljskom, nakon tog teče prema jugoistoku prema svom ušću u Crno more.

U svom srednjem toku formira prirodnu granicu između Ukrajine i Moldove, nakon toga teče kroz Moldovu u dužini od 398 km, dijeleći tako Moldovu od Pridnjestrovlja. Nakon toga Dnjester je ponovno granična rijeka između Ukrajine i Moldove. Dnjestar se ulijeva u Crno more , pored grada Odese, na ušću formira - estuarij - Dnjestarski liman (jezero na ušću u more, jer mu je protok blokiran sedimentima).

 
Karta porječja Dnjestra

U svom donjem toku, desna obala Dnjestra je brdovita i viša od niske lijeve obale koju često plavi za jesenskih i proljetnih kiša.

Dnjestar sa svojim pritocima ima porječje od oko 72 000 km², i preko 15 pritoka dužih od 95 km, to su; Strij, Zolota Lipa, Stripa, Seret, Zbruč, Smotrič, Ušica, Murafa, Reut, Bik i Botna. [1]

Dnjestar je plovan u dužini od oko 1 200 km od ušća do ukrajinskog grada Soroki. [1]

Historija uredi

Za antičke geografe i historičare - Dnjestar, je bio najvažnija rijeka stare Sarmatije. Grčki autori su rijeku nazivali Tyras (tur. ὁ Τύρας). Prema caru Konstantinu VII., Varjazi su koristili čamce na svom trgovačkom putu do Grka, duž Dnjestra i Dnjepra te duž obale Crnog mora. U Srednjem vijeku, istočna obala rijeke je se zvala Podolia. Od 14. stoljeća do 1812. jedan dio Dnjestra je činio istočnu granicu Kneževine Moldavije.

Etimologija uredi

Grci su rijeku zvali Tiras (starogrčki: Τύρας) prema skitskom imenu rijeke - Tiras što je značilo Brza. U kasnijem periodu počeli su je zvati Danastris ili Danastus, po sarmatskom imenu rijeke - Danu nazdja, što je značilo Bliska rijeka.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Dniester River (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 21. 10. 2012. 

Vanjske veze uredi