Dmitrij Medvedev

Dmitrij Anatoljevič Medvedev (rus. Дми́трий Анато́льевич Медве́дев Sankt Peterburg, 14. 9. 1965) je ruski političar. Na izborima 2. marta 2008. godine je izabran za predsednika Rusije.

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev
Rođenje14. 9. 1965. (1965-09-14) (dob: 58)
Lenjingrad

Osim politikom, Medvedev se bavio i advokaturom, a bio je i biznismen. Od 2000. godine je predsednik odbora direktora Gasproma.

Politička karijera uredi

Godine 1999. Medvedev je bio u grupi osoba koje je Vladimir Putin iz Sankt Peterburga doveo na rukovodeće položaje u ruskoj Vladi. Decembra iste godine izabran je za šefa kabineta ruskog predsednika.

Izabran je za zamenika Predsednika Ruske Vlade 14. 11. 2005. godine.

Predsednički mandat uredi

Predsednik Rusije Vladimir Putin i stranka Jedinstvena Rusija su 10. 12. 2007. podržali Medvedeva kao kandidata za predsednika na predstojećim predsedničkim izborima u Rusiji. Njegovu kandidaturu su takođe podržavale i druge partije.

Na izborima 2. marta 2008. godine Medvedev je prema preliminarnim rezultatima ubedljivo pobedio (više od 70%) i postao treći predsednik Rusije nakon sloma Sovjetskog Saveza.

Preuzeo je dužnost 1. maja 2008. godine. Mandat mu je obeležio kratkotrajni rat sa Gruzijom u Južnoj Osetiji koji je završio ruskom pobedom, kao i izbijanje Globalne recesije, čije je efekte Rusija pod njegovim vodstvom uglavnom prevladala. Medvedev je nastavio politiku svog prethodnika Putina, koji je sve vreme zadržao mesto premijera. Medvedeva reputacija liberala bez komunističke prošlosti te izvesna neslaganja između Medvedeva i Putina, ponekad vezana i uz spoljnopolitička pitanja (kao u slučaju Putinovog neslaganja sa zapadnom intervencijom u Libiji) dovela su do spekulacija o tome da će se Medvedev otvoreno suprostaviti Putinu na predsedničkim izborima 2012. Međutim, u septembru 2011. je objavio kako podržava Putinovu kandidaturu.

Vanjske veze uredi