Djevojčica sa šibicama

Djevojčica sa šibicama (danski: Den lille Pige med Svovlstikkerne) je kratka priča danskog pisca Hansa Kristijana Andersona iz 1845. godine. Tema dječijih snova i nade prilagođena je različitim medijima, uključujući i animirani film i televizijski mjuzikl.

Djevojčica sa šibicama

Radnja uredi

Tokom Badnje večeri, siromašna mlada devojčica, promrzla od zimske hladnoće, pokušava da proda šibice na ulici. Plaši se odlaska kući jer zna da će je otac istući ukoliko ne proda šibice. Nakon mnogo pokušaja da proda te jadne šibice, djevojčica se predaje i u hladnoj noći legne kraj jednog dućana. Pošto joj je bilo hladno, počela je paliti šibice ne bi li se ugrijala. Svaki put kada bi upalila šibicu, vidjela bi nešto o čemu je oduvijek sanjala, hrana, odjeća, ali čim bi poletjela to dohvatiti, šibica bi se ugasila i čar bi nestala. Zadnja šibica koju je upalila, joj osvijetli njenu pokojnu baku, koja je u toj hladnoj noći povela sa sobom na nebo. Time su brige jadne djevojčice nestale. Tako je jutro svanulo nad malim, mrtvim tijelom koje je sklupčeno ležalo kraj ulice.

Objavljivanje uredi

Devojčica sa šibicama je prvi put objavljena 1845. godine za „Dansk Folkekalender}-“ za 1846. godinu.[1] Djelo je reizdano 4. marta 1848. godine u sklopu edicije „New Fairy Tales}-“ 1848. i ponovo nakon toga 18. decembra 1849. godine kao dio „Fairy Tales}-“ 1850.[2] Devojčica sa šibicama je objavljena i 30. marta 1863. godine u sklopu „Fairy Tales and Stories}-“.[3]

Adaptacije uredi

Tema Hansovog dela adaptirana je u tri igrana filma 1902, 1928. i 1988. godine. Takođe, snimljeno je i šest animiranih filmaova. Najmanje deset pjesama bavilo se temom djevojčice sa šibicama i snimljeno je najmanje pet različitih TV formata.

O knjizi uredi

O knjizi Devojčica sa šibicama Tiodor Rosić kaže: Andersen je verovao da o čovekovoj sudbini odlučuje Bog. U Devojčici sa šibicama, potresnoj bajci o promrzloj, gladnoj devojčici koja u novogodišnjoj noći bezuspešno paljenjem šibica pokušava da zagreje promrzle prste, Andersen je izneo plemenito verovanje u svet bolji i pravedniji od sveta u kojem vladaju glad, hladnoća, nesreća. Devojčica se smrzla u novogodišnjoj noći. Pričinila joj se mrtva baka: —- Ona — veli Andersen, — diže devojčicu u naručje i polete u sjaj, visoko, visoko; više nije bilo ni hladnoće, ni gladi, ni straha.

Literatura uredi

  • Andersen, H. K: Djevojčica sa šibicama, Svjetlost Sarajevo, 1988.

Spoljašnje veze uredi

Reference uredi

  1. http://www.worldcat.org/title/dansk-folkekalender-for-1846/oclc/177723100
  2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2016-02-05. Pristupljeno 2016-02-11. 
  3. http://natlib.govt.nz/items?i%5Bcategory%5D=Books&i%5Bsubject%5D=Fairy+tales&il%5Bsubject%5D=Children%27s+stories%2C+Danish+--+Translations+into+English