Disneyland

(Preusmjereno sa stranice Diznilend)

Diznilend (engl. Disneyland) je zabavni park Volta Diznija. Ovakav park postoji na pet mesta: u Anahajmu (u blizini Los Anđelesa, Kalifornija, SAD), Orlandu (Florida, SAD), Tokiju (Japan), Parizu (Francuska) i Hong Kongu.

Dvorac Uspavane lepotice

Diznilend u Parizu uredi

Pariški Diznilend (fr. Disneyland Resort Paris) se nalazi u predgrađu Pariza, na 35 minuta vožnje od centra grada, i do njega se može stići posebnom linijom metroa. Sastoji se od dva zasebna dela Diznilend parka (engl. Disneyland park) i Diznijevog studija (engl. Walt Disney studios). Na samom ulazu u Diznilend park nalazi se Diznilend hotel. U istoj ulici (Main Street U.S.A.) su smeštene prodavnice, poslastičarnice, restorani i kafei. Ostatak parka je podeljeno na četiri zone- Adventureland, Frontierland, Fantasyland i Discoveryland. U okviru parka nalaze se vozići, začarana Snežanina šuma, zamak iz bajke, kuća straha, brod za krstarenje, letelice i svemirski brodovi, gusarske pećine, itd. Diznijev studio je manji i u njemu su sve vožnje vezane za igrane filmove. Takođe, u njemu se nalazi i bioskop, kao i brojni restorani i prodavnice. U oba parka se igraju ulične predstave, a uveče glavnom ulicom prolazi i povorka sa Diznijevim junacima. Postoji i Dizni selo (Disney vilage) u koji je ulaz besplatan.

Diznilend je ove godine proslavio petnaest godina svog postojanja i povodom toga je od 14. jula do 26. avgusta svake večeri priređivana specijalna parada i vatromet.