Dixon of Dock Green

Dixon of Dock Green
DixonofDockGreen.jpg
Jack Warner kao policajac George Dixon
Format policijska serija
Kreator Ted Willis
Nastupaju Jack Warner
Zemlja porijekla  Ujedinjeno Kraljevstvo
Broj epizoda 432
Produkcija
Trajanje 30 min. i 50 min.
Emitiranje
Originalni kanal BBC
Originalno prikazivanje 9. jul 1955. – 1. maj 1976.

Dixon of Dock Green je bila popularna britanska televizijska serija koja se emitirala na programu BBC-a od 1955. do 1976. Zaplet epizoda je pratio rad fiktivne policijske stanice u londonskom East Endu, među čijim osobljem se isticao protagonist George Dixon (koga je glumio Jack Warner), stari, iskusni i ljubazni ulični policajac - oličenje britanskog "bobbyja".

Dixon se prvi put pojavio 1950. godine u igranom filmu The Blue Lamp, u kome je njegov lik na kraju ubijen. Međutim, ostavio je tako dobar dojam na publiku da su ga kreatori serije oživjeli, a isto tako u seriju doveli i nekoliko likova.

Serija, koju je producirao BBC-jev odjel za zabavni TV-program, bila je karakteristična po svom "laganom" sadržaju. Dixon je tako na imao običaj pozdravljati gledatelje na početku svake epizode, a na kraju održavati svojevrsnu propovijed o štetnosti kriminala - koji se u epizodama obično svodio na sitne krađe. Dixon i njegovi kolege su bili prikazani kao sastavni dio harmonične urbane zajednice, a njihova policijska stanica kao svojevrsna porodica.

Dixon of Dock Green je zbog toga često bio kritiziran zbog prevelikog romantiziranja britanske policije, kao ignoriranja raznih oblika socijalne patologije. Usprkos toga, kao i dramatičnih društvenih promjena 1960-ih i 1970-ih, serija se održala na programu. Razlog za njeno skidanje s programa je bila starost glavnog glumca, zbog koje je Dixonov lik unaprijeđen u čin narednika i smješten za radni stol u stanici, a zahvaljujući čemu se Warner više nije morao kretati.

Zbog tadašnje prakse nasnimavanja magnetoskopskih vrpci u svrhu štednje materijala, u BBC-jevim i drugim arhivama je danas očuvano samo 51 od 432 epizode serije.

IzvoriUredi

Eksterni linkoviUredi