Diva (film, 1981)

(Preusmjereno sa stranice Diva (1981 film))

Diva je francuski igrani film snimljen 1981. godine u režiji Jean-Jacquesa Beineixa kome je to bio cjelovečernji režijski debi, a koji je danas poznat kao prvo ostvarenje, odnosno poticaj za filmski pokret poznat kao cinema du look.

Diva
RežijaJean-Jacques Beineix
ProducentClaudie Ossard
Irène Silberman
Serge Silberman
ScenarioJean-Jacques Beineix
Jean Van Hamme
PredložakDiva; autor:
Delacorta
UlogeFrédéric Andréi
Wilhelmenia Wiggins Fernandez
Richard Bohringer
MuzikaVladimir Cosma
FotografijaPhilippe Rousselot
MontažaMonique Prim
Marie-Josèphe Yoyotte
StudioLes Films Galaxie
Greenwich Film Productions
DistribucijaCompagnie Commerciale Française Cinématographique
Datum(i) premijere
11. 3. 1981 (1981-03-11)
Trajanje117 min.[1]
Zemlja Francuska
Jezikfrancuski
engleski
Budžet1,5 mil. $
Bruto prihod19,8 mil. $<[2]

Po žanru je kriminalistički, a predstavlja adaptaciju istoimenog romana švicarskog književnika Daniela Odiera. Protagonist, čiji lik tumači Frédéric Andréi, je Jules, pariški moto-kurir koji jedne večeri uspije snimiti audio-kazetu dok pjeva slavna američka operna diva Cynthia Hawkins (čiji lik tumači Wilhelmina Fernandez), poznata po tome što nikome ne dozvoljava da snima njen glas. Radnja prikazuje kako Jules snimku pokaže tinejdžerici Albi (čiji lik tumaču Thuy An Luu), i zbog toga sebi na vrat navuče piratske diskografske izdavače, policiju, ali i pariškog narko-bosa uvjerenog da audio-kazeta sadrži materijal koji bi ga mogao kompromitirati.

Diva se odlikovala neobičnim i izuzetno kompliciranim zapletom, ali je i publici i kritici daleko više pažnje predstavljao izuzetan trud uložen u fotografiju temeljenu na jarkim bojama i inzistiranjem na specifičnom vizualnom stilu. Film je ispočetka dočekan s neprijateljstvom kritike, i relativno mlakim odazivom publike, ali je nakon distribucije u SAD i oduševljenja kod kritičara kao što je Roger Ebert brzo izgradio reputaciju te je do kraja godine u samoj Francuskoj postao veliki hit, a Bienex dobio Cesara za najbolji debitantski rad. Stil Dive su počeli emulirati brojni francuski filmaši, prije svega Jean-Luc Besson.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. DIVA (AA)”. British Board of Film Classification. 1982-06-17. Pristupljeno 2. II 2013. 
  2. JP. „Diva (1981)- JPBox-Office”. www.jpbox-office.com. 

Vanjske veze uredi