Diskretni šarm buržoazije

Le Charme discret de la bourgeoisie (sh. Diskretni šarm buržoazije) je francusko-italijansko-španski igrani film snimljen 1972. godine u režiji Luisa Buñuela. Po žanru je crna komedija, a protagonisti su nekoliko prijatelja, pripadnika buržoazije, koji odlaze na večeru da bi tamo shvatili kako su ih tamo očekivali dan kasnije, te ih očekuje niz bizarnih i nadrealnih pustolovini. Osnovni zaplet pruža tek okvir za seriju od nekoliko vinjeta koji često prikazuje snove protagonista.

Le Charme discret de la bourgeoisie
RežijaLuis Buñuel
ProducentSerge Silberman
Scenario
Uloge
FotografijaEdmond Richard
MontažaHélène Plemiannikov
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
15. 9. 1972 (1972-09-15)
Trajanje102 min.
Zemlja
Jezikfrancuski
Budžet800.000 $

Buñuel je nakon svog prethodnog filma Tristana, usprkos uspjeha kod kritike, izjavio kako se namjerava povući tvrdeći da se u svojim filmovima "počeo ponavljati i da ne može pružiti ništa novo". Filmski producent Serge Silberman mu je, međutim, dao ideju za novi film ispričavši anegdotu o tome kako je zaboravio na večeru na koju je bio pozvao prijatelje. Buñuel je prilikom snimanja prvi put eksperimentirao sa novim, modernim tehnikama režije, koji su uključivali korištenje video-monitora, te su mu omogućili da prvi put malo češće koristi za njegovu dotadašnju filmografiju nekarakteristične zumove i vožnje.

Iako se Buñuel u svom filmu tematski naslanjao na neke svoje ranije radove kao što je Anđeo uništenja, kritičari su ga prepoznali i kao veliko osvježenje u njegovom opusu, a motiv latinoameričke gerile koji se nakratko pojavljuje u filmu je bio i politički aktualan. Film je doživio i komercijalni uspjeh, te se često naziva Buñuelovim najkomercijalnijim ili širokoj publici najpristupačnijim filmom. Njegov uspjeh se odrazio i na niz prestižnih priznanja od kojih je najpoznatiji Oscar za najbolji strani film.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi