Dishonored je stealth akciono-avanturistička video igra koju je razvio Arkane Studios i 2012. izdao Bethesda Softworks. U oktobru 2012. je postala dostupna u verzijama za Microsoft Windows, PlayStation 3 i Xbox 360. Radnja joj je smještena u fiktivnim, kugom pogođeni industrijski grad Dunwall, Dishonored, a protagonist je Corvo Attano, legendarni tjelohranitelj njegove Carice. Lažno je optužen za njeno ubistvo te je natjeran postati ubica kako bi se osvetio protiv onih koji su protiv njega urotili. Corvu u njegovoj potrazi pomažu Lojalisti - pokret otpora koji nastoji vratiti legitimnu vlast u Dunwall - i Outsider, tajanstveno biće koje Corvu daje magične moći. Nekoliko uglednih glumaca kao što su Susan Sarandon, Brad Dourif, Carrie Fisher, Michael Madsen, Lena Headey i Chloë Grace Moretz su posudili glasove likovima u igri.

Dishonored
Dishonored box art Bethesda.jpg
Razvojni studio/ji Arkane Studios
Izdavač(i) Bethesda Softworks
Dizajner(i)
Kompozitor(i) Daniel Licht[3]
Engine Unreal Engine 3
Platform(e) Microsoft Windows
PlayStation 3
Xbox 360
Izlazak 9. 10. 2012. (S. Amerika)
9. 10. 2012. (Francuska)[4]
11. 10. 2012. (Australija)
12. 10. 2012. (EU)
Žanr(ovi)
Mod(ovi) Single-player
Medij Optički disk, download

Igra se iz perspektive prvog lica i omogućava igraču da obavi niz atentata na različite načine ovisne o njegovom izboru. Misije se mogu obaviti kradomice, kroz borbu ili kombinacijom oba pristupa. Istraživanje svake razine otvara nove staze i alternative za ispunjavanje ciljeva misije, i moguće ih je dovršiti, te eliminirati sve Corvove mete, bez ubijanja. Priča i msiije se mijenjaju s obzirom da li i koliko igrač koristi nasilje. Magične mogućnosti i oprema su dizajnirane kako bi se kombinirali i stvorili nove efekte.

Dishonored je primio uglavnom pozitivne kritike, koje su se uglavnom odnosile na individualne priče vezane uz misije i slobodu danu za njihovo ispunjavanje. Loše kritike su se uglavnom odnosile na osnovnu priču, koja se smatrala predvidljivom, kao i probleme sa kontroliranjem igrača. Nakon što je izdana, Dishonored je dobila niz nagrada kao što su Spike 2012. i godine i nagrada BAFTA za najbolju igru 2013. godine. Nakon osnovnog izdanja Dishonored je dobio dodatni sadržaj koji prikazuje atentatora Dauda (Madsen) i njegov put prema iskupljenju.

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi