Dirty Little Billy

Prljavi mali Billy (engl. Dirty Little Billy) američki je vestern film iz 1972. scenariste i režisera Stana Dragotija. Glavna uloga je Michael J. Pollard kao Billy Bonney, poznatiji kao Billy Kid. Film je zasnovan na stvarnim činjenicama iz života Billyja Kida.[1] Priča prati rane godine života jednog od najslavnijih odmetnika na Divljem zapadu.

Dirty Little Billy
RežijaStan Dragoti
ProducentJack L. Warner
ScenarioCharles Moss
Stan Dragoti
UlogeMichael J. Pollard
Richard Evans
Lee Purcell
Frank Welker
Gary Busey
MuzikaSascha Burland
FotografijaRalph Woolsey
MontažaDavid Wages
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
11. 1972 (1972-11)
Trajanje93 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Radnja uredi

17-godišnji Billy Bonney sa svojom majkom i očuhom dolazi iz New Yorka u Coffeyville, mali blatnjavi grad u Kanzasu. Njegov očuh je kupio propalu farmu nedaleko od grada. Bonney nenaviknut na fizički rad je u stalnom sukobu sa očuhom koji ga smatra propalicom. Nakon jedne svađe očuh mu kaže da je bolje da ode, i ako se vrati da će ga ubiti.

Nakon napušanja farme, Bonney odlazi u grad gdje se nađe u centru sukoba između lokalnog lošeg momka Goldiea i ljudi zaduženih za održavanje reda u gradu. Nakon što dokaže svoju lojalnost, Bonney se sprijatelji sa Goldiem koji drži lokalni salun sa svojom djevojkom prostitutkom, Berle. Njih troje većinu vremena provode u salunu, opijajući se i igrajući poker. Goldie uči Bonneya da puca iz pištolja, a sa Berle ima svoje prvo seksualno iskustvo.

Ben Antrim, koji je nakon smrti Bonneyevog očuha u vezi sa njegovom majkom, dolazi nakon nekog vremena u salun i kaže da su stanovnici grada odlučili da Goldie i Berle moraju otići. Međutim, dok napuštaju grad na ulici ih napadne rulja. Berle pogine, Goldie je ranjen ali uspijeva pobjeći. Bonney i Goldie se kasnije nađu izvan grada i odlaze zajedno.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. „Dirty Little Billy”. www.imdb.com. Pristupljeno 12. 9. 2017. 

Vanjske veze uredi