Dirk V od Holandije

(Preusmjereno sa stranice Dirk V, grof Holadnije)

Dirk V (1052 – 17. jun 1091) bio je grof Holandije (tada poznate kao Frizija) od 1061. do smrti.

Grof Dirk V od Holandije, kasnija ilustracija.

Rodio se kao sin grofa Florisa I i Gertrude od Saksonije. Godine 1061. otac mu je ubijen u vrijeme ustanka protiv rimsko-njemačke carske vlasti ubijen. Tada je vlast kao regent preuzela njegova majka. Biskup Willem I Utrechta je iskoristio priliku da na račun malodobnog grofa preuzme vlast nad cijelom grofovijom, što je 1064. poveljama potvrdio car Heinrich IV. Mladom grofu je preostao tek jedan otok na krajnjem sjeveru.

Gertruda se godinu dana ranije udala za Roberta "Frizijca", sina flandrijskog grofa Balduina V. On je 1071. nakon bitke kod Cassela preuzeo vlast nad Flandrijom i mladom Dirku dao tzv. carsku Flandriju (istočno od Scheldta) kao apanažu.

Priliku da te resurse iskoristi i povrati vlast nad grofovijom je dala Borba za investituru, odnosno sukob cara Heinricha sa papom Grgurom VII. Biskup Willem I se opredijelio za cara, a Dirk za papu. Dirkovim snagama se, međutim, na samom početku zaustavila vojska donjolotaringijskog vojvode Gottfrieda IV Grbavog; on je međutim ubijen 26. februara 1076. Biskup je umro 17. aprila 1076. Dirk je potom lako zauzeo oblasti Holandije te stavio pod opsadu Utrecht gdje je na kraju prisilio Willemovog nasljednika, biskupa Konrada, na predaju. Konrad se na kraju sporazumno odrekao svih zemljišta Grofovije.

Dirk je umro petnaest godina kasnije. Naslijedio ga je sin Floris II.

Prethodi:
Floris I
grof Frieslanda zapadno od Vliea
1061–1091
Slijedi:
Floris II

Vanjske veze uredi