Dionisije Milivojević

Dionisije Milivojević
Datum rođenja 13. jul 1898.
Mesto rođenja Rabrovac (Kraljevina Srbija)
Datum smrti 15. maj 1979.
Mesto smrti Libertivil (Sjedinjene Američke Države)
Zvanje episkop američko-kanadski
Godine 19391964

Dionisije (u miru Dragoljub Milivojević; 13/26. jula 1898 — 15. maja 1979) - episkop američko-kanadski (1939—1964), osnivač Slobodne srpske pravoslavne crkve.

IstorijaUredi

Rođen je 13/26. jula 1898. u selu Rabrovcu kod Smederevske Palanke. Posle završene gimnazije i velike mature upisuje studije na Pravnom fakultetu Beogradskog univerziteta, da bi posle dve godine upisao studije na Bogoslovskom fakultetu, na kojem je i diplomirao. Po završetku studija stupa u brak, međutim, ubrzo mu umire supruga i ostaje udovac. Potom odlazi na Svetu goru, u manastir Hilandar, gde prima monaški postrig i dobija monaško ime Dionisije. Do izbora za vikarnog episkopa bio je starešina manastira, profesor bogoslovije u Sremskim Karlovcima i upravitelj Monaške škole u manastiru Dečanima. Istovremeno je bio veoma aktivan u bogomoljačkom pokretu, u koji se uključio još od svojih studenskih dana. Uređivao je bogomoljački list Hrišćanska zajednica, sve do 1933. godine.

Izabran je za Episkopa moravičkog i vikara patrijarha Gavrila 1938. godine i hirotonisan avgusta iste godine u beogradskoj Sabornoj crkvi. Krajem 1939. godine je izabran za Episkopa američko-kanadskog. Upravu Eparhije američko-kanadske je preuzeo 15. aprila 1940. godine, uoči izbijanja Drugog svetskog rata.

Svoj rad u Eparhiji američko-kanadskoj episkop Dionisije je počeo od manastira Svetog Save u Libertivilu. Najpre je premestio sedište Eparhije iz Čikaga u manastir Svetog Save u Libertivilu, a zatim je izvršio njegovo potpuno renoviranje. U toku 1941/43, godine uvećao je manastirsko imanje za 73 akra. Na Šejdlandu u Pensilvaniji, 1950. godine je kupio farmu od 1400 akara sa zgradama za smeštaj ostarelih lica i za dečije letovalište; a u Džeksonu, Kalifornija, dokupio je 173 akara zemlje. Organizovao je veći broj parohija i crkveno-školskih opština. Svakako, među najznačajnije poduhvate koje je episkop Dionisije preduzeo kao Episkop američko-kanadski, jeste njegov rad na dovođenju i zbrinjavanju Srba iz zarobljeničkih logora Nemačke, Italije i Austrije, po završetku Drugog svetskog rata. Prema evidenciji, 16.000 Srba dovedeno je u Ameriku i Kanadu na osnovu garantnih pisama koje je episkop Dionisije potpisao i oko 30 pismenih izjava za sveštenike koji su došli u Ameriku i Kanadu, kojima je obezbedio parohije.

Da bi upoznao svetsku javnost sa stradanjima srpskog naroda za vreme Drugog svetskog rata, napisao je knjigu na engleskom jeziku: Mučeništvo srpskog naroda.

Zbog stvaranja raskola u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Americi, raščinjen je od strane Svetog arhijerejskog sabora 1964. godine. U Australiji je sazvao Prvi crkveno-narodni sabor u Melburnu, 31. oktobra 1964. godine, na kome je osnovana Slobodna srpska pravoslavna crkva, Eparhija za Australiju i Novi Zeland.

Preminuo je 15. maja 1979. u manastiru Sv. Save u Libertivilu i sahranjen pored manastirske crkve.

Vidi jošUredi

Spoljašnje vezeUredi