Otvori glavni meni

BiografijaUredi

Rođen je, kao Dimitrije Bugarski, 15. oktobra 1884. godine u Požarevcu. Bio je član Socijaldemokratske radničke partije od 1908, a od 1919. godine član Radničke komunističke partije (boljševika).

Ruska revolucijaUredi

Kao vojnik austrougarske vojske, u Prvom svetskom ratu, je pao u rusko zarobljeništvo. Jedan od organizatora istu­panja iz Jugoslovenske dobrovoljačke divizije, sastavljene od zarobljenika. Godine 1917. stupio je u odred Crvene armije i učestvovao u Velikoj oktobarskoj socijalističkoj revoluciji. Tada menja svoje prezime Bugarski u Georgijević.

U Prvom jugoslo­venskom komunističkom puku bio je komandir mitra­ljeske čete. Član RKP(b) postao je septembra 1919. Početkom 1920. radio je kao komunistički agitator u Omsku, krajem 1920. i početkom 1921. u Jugo­slovenskom sovjetu u Moskvi.[1]

U Crvenoj armiji ostaje sve do 1922. godine, a potom vrši razne dužnosti u Sovetskom Savezu i pohađa Sverdlovski univerzitet i Agrarni institut.

Španski građanski ratUredi

 
Jugoslovenski borci u Španiji. Georgijević prvi u donjem redu.
 
Dimitrije Georgijević, Božidar Maslarić i Rodoljub Čolaković u Madridu 1937. godine.

Učesnik je Španskog građanskog rata od 1937. do 1939. godine. Posle sloma Španske republike vratio se ponovo u Sovjetski Savez.

Drugi svetski ratUredi

Za vreme Velikog otadžbinskog rata obavljao je razne dužnosti u Crvenoj armiji, a juna 1944. godine učestvuje u stvaranju Prve jugoslovenske brigade u Sovjetskom Savezu i postaje njen politički komesar. Zajedno sa brigadom oktobra 1944. godine dolazi u Jugoslaviju i ulazi u sastav 23. srpske divizije 14. srpskog korpusa NOVJ.[2]

Period SFRJUredi

Posle oslobođenja Jugoslavije bio je na raznim dužnostima u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, imao je čin general-potpukovnika. Bio je član Revizione komisije pri Centralnom komitetu Komunističke partije Jugoslavije. Penzionisan je 1952. godine.

Umro je 30. januara 1959. godine i sahranjen u Aleji narodnih heroja na Novom groblju u Beogradu.

OdlikovanjaUredi

Odlikovan je Ordenom zasluge za narod sa zlatnom zvezdom i Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem.

LiteraturaUredi

  • Nikola Grulović, „Jugosloveni u ratu i oktobarskoj revoluciji“, Beograd 1965.
  • Ivan Očak „Jugosloveni u Oktobru“. Beograd 1967..
  • Vojna enciklopedija (knjiga druga). Beograd 1971.

IzvoriUredi

  1. Nikola Grulović, „Jugosloveni u ratu i oktobarskoj revoluciji“, Beograd 1965.
  2. Vojna enciklopedija (knjiga druga). Beograd 1971.

Vidi jošUredi