Diktis Krećanin

(Preusmjereno sa stranice Diktis sa Krita)

Diktis Krećanin, odnosno Krićanin, ili Diktis s Krete, odnosno Diktis sa Krita (grč. Δίκτυς ὁ Κρής), rođen u Knososu, bio je legendarni pratilac Idomeneja tijekom Trojanskog rata i navodni autor kronike tog rata, u kojoj su iznijeti neki od istih događaja koje je Homer opisao u Ilijadi. U poznoj antici događaji opisani u ovoj kronici, namijenjenoj sofisticiranoj aleksandrijskoj publici, počeli su se shvaćati doslovno.

Početak djela Ephemeris belli Troiani u rukopisu u Opatiji Sankt Gallena: St. Gallen, Stiftsbibliothek, Cod. Sang. 197, str. 1 (druga polovina 9. stoljeća)

Književna povijest uredi

U 4. stoljeću nove ere izvjesni Kvint Septimije objavio je djelo Dnevnik trojanskog rata Diktisa Krećanina (Dictys Cretensis Ephemeris belli Trojani) u šest knjiga, za koje se tvrdilo da predstavlja latinski prijevod grčkog izvornika. Glavni je značaj ovog djela u tome što je ono, skupa s djelom O propasti Troje (De excidio Trojae) Daresa Frižanina, predstavljalo glavni izvor iz kojega su se homerske legende prenosile u srednjovijekovnu književnost.[1]

Moderni se filolozi nisu slagali oko toga postoji li doista bilo koji grčki izvornik, ali je sva sumnja u to uklonjena otkrićem fragmenta na grčkom među papirusima iz Tebtunisa koje su pronašli Bernard Grenfell i Arthur Hunt 1899–1900.[1] Otkrilo se da je latinski tekst bio blizak prijevod grčkoga teksta na papirusu. Drugo iznenađenje bilo je otkriće rukopisa Diktisove kronike u knjižnici Conte Aurelio Guglielmo Balleani u Jesi. Taj je rukopis velikim dijelom nastao u 9. stoljeću, a opisao ga je i uredio C. Annibaldi 1907. godine. Pretpostavlja se da je grčki izvornik nastao u 2. ili 3. stoljeću nove ere.[2]

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 Chisholm, 1911 & str. 200
  2. Buckwald, Hohlweg & Prinz 1984, str. 155

Literatura uredi

  • Buckwald, Wolfgang; Hohlweg, Armin; Prinz, Otto (1984). Rečnik grčkih i latinskih pisaca antike i srednjeg veka [Tusculum-Lexicon griechischer und lateinischer Autoren des Alterums und des Mittelalters]. Beograd: Vuk Karadžić. 
  • Chisholm, Hugh (1911). Dictys Cretensis. Encyclopædia Britannica. 8 (11th ed.): Cambridge University Press. 

Vanjske veze uredi