Die Feuerzangenbowle (film, 1944)

Die Feuerzangenbowle je njemačka crno-bijela filmska komedija snimljena 1944. u režiji Helmuta Weissa. Predstavlja drugu po redu adaptaciju istoimenog romana Heinricha Spoerla, koji je također napisao scenario. Popularni komičar Heinz Rühmann ponavlja ulogu poznatog pisca dr. Johannesa Pfeiffera koju je tumačio u prethodnoj adaptaciji So ein Flegel deset godina ranije. Radnja prikazuje kako, shvativši kako je zbog obrazovanja kod kuće propustio đačke pustolovine, odlučuje preuzeti identitet gimnazijalca te počinje provoditi svakojake psine prema profesorima, ali se također zaljubi u kći jednog od svojih profesora.

Die Feuerzangenbowle
RežijaHelmut Weiss
ProducentHeinz Rühmann
ScenarioHeinrich Spoerl
PredložakDie Feuerzangenbowle; autor:
Heinrich Spoerl
UlogeHeinz Rühmann
Erich Ponto
Paul Henckels
Hans Leibelt
MuzikaWerner Bochmann
FotografijaEwald Daub
MontažaHelmuth Schönnenbeck
Datum(i) premijere
28. 2. 1944 (1944-02-28)
Trajanje97 min.
ZemljaTreći Reich Njemačka
Jeziknjemački

Die Feuerzangenbowle je bio snimljen u jeku drugog svjetskog rata, odnosno u vrijeme kada je Treći rajh bio izložen savezničkom bombardiranju i sve izglednijem porazu. Kao i neki drugi filmovi napravljeni u to vrijeme, svrha mu je bila pružiti eskapističku zabavu kako bi se izbjegla demoralizacija zbog suočavanja sa stvarnošću. Usprkos toga, nacistički ministar obrazovanja Bernhard Rust ga je dao zabraniti, navodno zbog vrijeđanja nastavnika i autoriteta. Rühmann je nakon toga kontaktirao Hermanna Göringa koji je uredio da se održi privatna projekcija za u Vučjoj jami. Tamo je Adolf Hitler bio toliko oduševljen s filmom, da je uredio da se zabrana ukine. Die Feurezangenbowle je potom postigao veliku gledanost, a što su mnogi tumačili vedrim i nostalgičnim prikazom vilhelminske Njemačke.

Die Feurzangenbowle je popularnost održao i nakon rata. 1980-ih se, pak, na njemačkim univerzitetima ustanovio običaj ritualnog gledanja filma sa učešćem publike nalik na slične običaje vezane uz The Rocky Horror Picture Show.

Vanjske veze uredi