Diba al-Hisn (arap. دبا الحصن) je ime enklave i lučkog gradića od 26.395 stanovnika u Emiratu Šardži (Ujedinjeni Arapski Emirati).

Diba al-Hisn
(ar) دبا الحصن
Pogled na zaljev i sve tri Dibe u daljini
Pogled na zaljev i sve tri Dibe u daljini
Pogled na zaljev i sve tri Dibe u daljini
Koordinate: 25°37′N 56°16′E / 25.617°N 56.267°E / 25.617; 56.267
Država Ujedinjeni Arapski Emirati
Emirat Šardža (emirat)
Površina
 - Ukupna 100 km²
Stanovništvo (2005.)
 - Urbano područje 26.395
Vremenska zona UTC+4 (UTC)
Karta
Diba al-Hisn na mapi Ujedinjenih Arapskih Emirata
Diba al-Hisn
Diba al-Hisn
Diba al-Hisn na karti Ujedinjenih Arapskih Emirata

Geografija uredi

Enklava Diba al-Hisn leži sa istočne strane poluotoka Musandam, odmah do granice s Omanskom muhafazom Musandam. To je najsjeverniji grad na istočnoj obali Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Diba al-Hisn leži u oazi i aglomeraciji Diba, u kojoj leže tri grada, podjeljena između tri države: najužnija Diba al-Fudžaira pripada Emiratu Fudžairi, odmah do nje je naslonjena Diba al-Hisn, a Diba al-Baja pripada Sultanatu Oman.[1] Između tri Dibe nema nikakvih graničnih kontrole[1] pa stanovnici rade i trguju gdje ih je volja.

Diba al-Hisn je teritorijem najmanja od sve tri Dibe, ima impresivnu džamiju, ribarnicu i drevnu tvrđava (arapski: hisn), po kojoj je i dobila ime.[1]

Historija uredi

 
Pogled na tvornicu cementa

Diba je bila važno mjesto pomorske trgovine još iz predislamskih vremena. Grad je imao vrlo kompleksnu historiju, sve do dolaska islama bila je važan trgovački punkt, a jedno vrijeme bila je i prijestolnica Omana.[1] Grad je najpoznatiji po pobuni koja je izbila 632. ubrzo nakon smrti proroka Muhameda. Pobuna je izbila kad su neki od stanovnika odbili zekat, jedan od aspekata islama, odnosno odbili dati postotak od svojih prihoda u dobrotvorne svrhe. Taj čin shvaćen je kao rida (otpadništvo) i on je 633. izazvao veliku bitku u kojoj je muslimanska vojska pobjedila pobunjenike, a ta godina se tradicionalno obilježava kao kraj islamskog osvajanja Arabije.[1] Dva vijeka kasnije, u doba abasidskog kalifa Al-Mutadid (870. – 892.), odigrala se još jedna velika bitka kod Dibe. Ona je bila samo jedna od epizoda u osvajanju Omana, koje je poduzeo tadašnji abasidski guverner Iraka i Bahreina.[1]

Između 1624. i 1648. Dibom su vladali Portugalci i vjeruje se da su oni izgradili prvu tvrđavu u gradu.[1]

Privreda uredi

Pored luke, Diba ima i tvornicu cementa koja je najveći poslodavac za stanovnike sve tri Dibe.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Enclaves of the Emirate of Sharjah (engleski). Ozoutback. Pristupljeno 14. 09. 2012. 

Vanjske veze uredi