Devdas (film, 2002)

(Preusmjereno sa stranice Devdas (2002 Hindi film))

Devdas (Hindi: देवदास, Urdu: دیوداس) je bolivudski film snimljen 2002. godine u režiji Sanjay Leela Bhansalija i temeljen na istoimenoj pripovjetci bengalskog književnika Sarat Chandra Chattopadhyaya. Ovaj je filma treća bolivudska ekranizacija iste pripovjetke na hindiju i prva ekranizacija u boji. Glavne uloge u njemu tumače Shahrukh Khan, Aishwarya Rai i Madhuri Dixit.

Devdas
RežijaSharat Chandra Chattopadhyay (pripovjetka)
Sanjay Leela Bhansali (scenarij)
ProducentBharat Shah
UlogeShahrukh Khan
Madhuri Dixit
Aishwarya Rai
MuzikaIsmail Darbar
FotografijaBinod Pradhan
MontažaBela Segal
DistribucijaEros International Ltd. (UK)
Datum(i) premijere23. maj 2002. (Cannes)
12. 7. 2002 (2002-07-12)
(Indija)
Trajanje182 min.
Zemlja Indija
Jezikhindi/urdu
Budžet500,000.000 Rs
12,7 Million $ (proc.)
Devdas na Internet Movie Database

U vrijeme snimanja je sa budžetom 500 mil. rupija predstavljao najskuplji film u historiji bolivudske kinematografije. To je bio najskuplji Bolivud film, ikada proizveden.

Uloga Devdasa u filmu je Sharukhu Khanu donijela brojne uloge, i smatra se jednom od najboljih u njegovoj karijeri. Pjesma Dola Re Dola koju u duetu izmode Aishwarya Rai i Madhuri Dixit je također postala jednim od najvećih hitova svog doba.

Sadržaj uredi

Gospodin Narayan Mukherjee (Vijay Crishna), i njegova žena Kaushalya (Smita Jaykar) su dobili pismo, u kome Devdas njihov najmlađi sin im piše kako dolazi kući, posle školovanja u Engleskoj. Na dan njegovog povratka njegova majka, insistira da svi zatvore oči kako bi ona prva viđela svoga sina posle toliko godina. Svi su uzbuđeni zbog njegovog dolaska i Sumitra priča sa Kaushalyom o Devdasu još dok je bio dijete, kako je bio nerazdvojan sa njenom kćerkom Parom. Ipak, kada je Devdas došao, prvo nije otišao u svoju kuću, već je otišao da vidi Paro. Zbog toga je njegova majka ljuta i već počinje da mrzi Paro. Međutim, Paro nije dozvolila da je vidi, tek kada mjesec bude pun, dopustiće mu da vidi njeno lice. Sumitra joj govori da je smiješna, jer od kada je Devdas otišao iz Bengala, ona samo mašta o njemu, a čak je upalila i lampu, kojoj niko ne smije prići osim ona. Za nju, ona znači njenu vječitu ljubav prema Devi.

Svima izgleda očigledno da će Dev oženiti Paro, ali žena Devdasovog brata Kumud, podsjeća Kaushalya na Parin materijalni status, a to je da je ona iz srednje klase, i da je njena majka bila igračica. Ona mrzi Paro, a još više je kivna, kada Devdasova baba nije htjela njoj da da narukvicu, koju je ona željela iako je trudna, već je dava Devdasu, da narukvicu da ženi koju voli. Naravno, ta narukvica biva u ruke Paro. Sumitra ubjeđena da će udati Paro za Devdasa, odlazi u kuću njenih komšija, koji su je zvali, rekavši joj da su našli pravu priliku za Paro. Prvo je ćeraju da igra za njih, što ona isprva odbija, ali shvatajući da se radi o sreći njene kćerke ona na to pristaje. Međutim, ona biva ponižena, i shvata da oni ni pod razno ne žele da ožene Deva sa Paro. Čak joj Kaushalya govori, kako je njena kćerka ukrala voće iz njenog voćnjaka kada je bila mala, Sumitra se razbješnjuje i pita je kako je nije sramota to da kaže, kada je Devdas stotinu puta bio kod njih kući na ručak i večeru, a ona našla da prigovara zbog toga. Kada Kumud pokuša da se umiješa u razgovor, Sumitra joj pali šamar i odlazi, govoreći da će njenu kćer udati za najbogatijeg čovjeka u Bengalu, a da će Devdas biti taj, zbog koga će oni na kraju suze liti i ispaštati kao što ona sada to radi. Uskoro Sumitra, nalazi 44 godišnjeg Thakura udovca aristokratu sa troje đece i planira da uda svoju Paro za njega, na šta on pristaje.

Međutim Paro ne želi da čuje za to, već samo mašta o Devdasu, iako je njena majka bila ponižena u njihovoj kući. Paro odlazi jedno veče kod Devdasa i tu je zatiče njegov otac u sobi. On za Paro govori da je kurva i da ide sa svojom majkom u bordel jer joj je tamo mjesto. Dev je uvijek osjećao strahopoštovanje prema ocu, ali tu mu se suprotstavio, i svađao se sa njim. Poslije toga, on odlazi u bordel sa njegovim prijateljem Chunibabu, i pošto je dosta popio, on ostavlja pismo Paro, u kojem joj piše da ljubav nikada nije postojala između njih. U bordelu on upoznaje Chandramukhi, koja se zaljubljuje u njega. Pošto ostaje jedno vrijeme u bordelu, on shvata da je pogriješio.

Devdas se vraća kod Paro, na dan njenog vjenčanja sa Bhuvanom, i traži od nje da pobjegne sa njim. Međutim, ona je jako povrijeđena njegovim pismom i ona ga odbija. Devdas je skroz razočaran gubeći nju i ljubav svojih roditelja i on odlazi u bordel da živi, i tamo postaje alkoholičar. On odlazi kući, i zapaljuje sobu, i tada Sumitra izlazi na balkon i govori kako su se njene prijetnje ostvarile. Paro saznaje da je Dev stalno pijan, odlazi kod njega i moli ga da prestane da pije zbog nje. On joj to ne obećava, ali joj obećava da kada bude umirao da će doći na njen kućni prag, da je vidi poslednji put.

Paro se upoznaje sa Chandramukhi i shvata da je ona u stvari jako dobrog srca i da iskreno voli Deva i njih dvije se sprijateljuju. Paro je poziva da dođe na proslavu u kući njenog muža, što Chandramukhi odbija, ali Paro je nagovara da to uradi zbog Deva, jer ako vidi njih dvije srećne, možda će promijeniti svoj način života. Na proslavi se našao i Kalibabu, rođak Bhuvanov, koji je posjećivao bordel, i tamo otkriva istinu o Chandramukhi, a takođe i o vezi Parinoj sa Devom. Paro to ne poriče, govoreći svom mužu, kako on nije zaboravio svoju prvu ljubav, njegovu bivšu ženu, koja je umrla, i kako ne dijeli krevet sa Paro, tako ni ona ne može i neće da zaboravi Deva. Čuvši to on joj zabranjuje da izlazi iz vile.

Devdasu umire otac i on odlazi mrtav pijan na sahranu. Kući zatiče Kumdu, kako sa svojim mužem, njegovim bratom želi da ukrade novac, koji je zaključan, a čiji je ključ ona uzela, ali vidjeći to, Devdas traži ključ, koji ona odbija da da. On joj prijeti da će zapaliti i kovčeg i sobu, ali mu ona ne vjeruje. On to i uradi, a na vratima se pojavljuje njegova majka. Kumdu govori kako je on ukrao ključ i kako želi da se dočepa bogatstva. Tu ga njegova majka išćeruje iz kuće, govoreći mu da su mu oni upropastili život, ali da više ne želi da ga vidi i da odlazi. On joj govori, kako su svi tražili da napušti Paro, sada mu traže da napušti kuću, a ubrzo će tražiti i da napušti ovaj život.

Jedno vrijeme je živio dobro u bordelu, ali mu nisu davali ni kapi da pije, jer bi za njega to bilo fatalno. Jednoga dana, on govori Chandramukhi kako želi da ide da obiđe Indiju, i da je voli. Ona želi da ide sa njim, ali on ne pristaje, već vodi slugu sa sobom. U vozu on sreće svog školskog prijatelja, koji mu nudi bocu vina. On prihvata piće i tu se ozbiljno razbolio.

On je znao da mu je došao kraj i tu se sjeća svojih riječi koje je rekao Paro. On silazi sa voza i plaća kočijaša da ga što prije vozi na mjesto đe živi Paro. Bilo je veče kada je stigao pred vilu, i on leži ispružen na travi pored kapije dozivajući njeno ime. Njoj se učinilo da je neko zove, ali njen muž ide za njom i govori joj da vjerovatno umišlja. Ujutru, njoj počne da teče rana iz glave, koju joj je zadao Devdas kao ožiljak, koji će je uvijek podsjećati na njega. Ona je jako uznemirena, i vidi da se ispred kapije skupilo dosta ljudi. Ona saznaje od radnika u kući da je čovjek koji umire ispred kapije iz obližnjeg sela i da je njegovo ime Devdas. Čuvši to, Paro počinje da vrišti i trči put kapije. Vidjeći to Bhuvan govori svima da je zaustave, međutim ona se otima i uspijeva da izađe iz kuće, ali oni su uspjeli da zatvore kapiju baš u času kada je trebalo da izađe iz dvorišta. Dev je vidio kako ona ide put kapije, i tu on umire. Istog časa se gasi lampa koju je Paro upalila za njega.

Uloge uredi

Muzika uredi

Devdas
Studijski album
Datum izdanja2002
ŽanrSoundtrack/Filmi

Pjesme je komponovao Ismail Darbar a pozadinski pjevači su Kavita Krishnamurthy (kao Chandramukhi), Udit Narayan (kao Devdas), i debata Shreya Ghoshal (kao Parvati).

  1. "Silsila Ye Chaahat Ka" – Shreya Ghoshal
  2. "Maar Dala" – Kavita Krishnamurthy,Kay Kay
    Lyrics: Prakash Kapadia & Nusrat Badr
  3. "Bairi Piya" – Udit Narayan, Shreya Ghoshal
  4. "Kaahe Chhed Mohe" – Pt. Birju Maharaj, Kavita Krishnamurthy, Madhuri Dixit
  5. "Chalak Chalak" – Udit Narayan,Vinod Rathod, Shreya Ghoshal
  6. "Hamesha Tumko Chaha" – Kavita Krishnamurthy, Udit Narayan
  7. "Woh Chand Jaisi Ladki" – Udit Narayan
  8. "Morey Piya" – Jaspinder Narula, Shreya Ghoshal
    stihovi: Sameer
  9. "Dev's Last Journey - The Theme" – Rashmi Sharma, Supriya Raghav Chatterjee
    muzika: Monty
  10. "Dola Re Dola" – Kavita Krishnamurthy, Shreya Ghoshal, Kay Kay

Nagrade uredi

  • Devdas je bio indijski kandidat za Oscara 2003.
  • Film je prikazivan i na kanskom Festivalu 2002.

Dobio je deset nagrada za Filmfare nagrade:

Star Screen Awards uredi

IIFA Awards uredi

Nagrade
Filmfare Award
Prethodi:
Lagaan
लगान
لگان}
Best Movie
2002
Slijedi:
Koi... Mil Gaya
कोई मिल गया
کوئی مل گیا

Fusnote uredi

Šablon:Nofootnotes

Vanjske veze uredi