Desnica (Italija)

Desnica (La Destra) je italijanska politička stranka desnice koju je osnovao Frančesko Storače.

Desnica
La Destra
Sekretar Frančesko Storače
Predsednik Teodoro Buontempo
Zamenik sekretara Nelo Musumeči
Osnovana 11. novembar 2007.
Sedište Rim,Via Luisa di Savoia,n. 16
Država  Italija
Mladi ogranak Omladina Italije
(Gioventù Italiana)
Ideologija Nacional-konzervativizam,
Socijalni konzervativizam,
Anti-imigraciona politika,
Nacionalizam.
Politička pozicija Desnica
internet stranica

U početku Storače je bio član Nacionalne alijanse (AN), glavna nacional-konzervativna stranka Italije naslednica Italijanskog socijalnog pokreta.

Lider AN-a Đanfranko Fini krajem 2007 je bio doneo odluku o ulasku stranke u novu partiju, pod imenom Narod slobode zajedno sa drugim snagama italijanskog desnog centra.

Storače je odbijo to spajanje i optužio Finija da je tom odlukom "izdao sve vrednosti italijanske desnice".10 i 11 novembra 2007 je održana osnivačka skupština nove stranke.

Povodom parlamentarnih izbora 2008, Storače je sklopio savez sa liderom Socijalnog pokreta "Plamen trobojke" Lukom Romanjolijem o stvaranju zajedničke koalicije "Desnica-Plamen trobojke", koja je kandidovala Danijelu Santraču za premijera. Koalicija je osvojila 2,4% u Domu poslanika i 2,1% u Senatu, ne osvajajući nijedan mandat.

Nakon poraza na parlamentarnim izborima povodom evropskih izbora 2009, Desnica ulazi u novu koaliciju "Autonomija", međutim i ovaj put rezultat je loš(2,2% i nijedan mandat u Evropskom parlamentu).

Tokom 2010 i 2011 Storače se pomirio sa bivšim saveznicima iz Naroda slobode i najavijo zbližanje i ulazak u centro-desničarsku koaliciju s njim.

Poster Desnice s natpisom
"Italija Italijanima!"