Deseta beogradska gimnazija

Deseta gimnazija "Mihajlo Pupin" u Beogradu

Pošalji fotografiju

Tip državna

Deseta gimnazija "Mihajlo Pupin" u Beogradu je gimnazija opšteg smera koja se nalazi na Novom Beogradu u ulici Antifašističke borbe 1a (bivša ulica Proleterske solidarnosti) u bloku 21.

IstorijatUredi

Škola čiji je naslednik današnja Deseta gimnazija osnovana je ukazom kralja Aleksandra I Karađorđevića, 6. aprila 1933. godine kao Muška gimnazija Kralja Aleksandra Prvog u Beogradu. Škola je bila zatvorenog tipa sa internatom, samo za muškarce, samostalna vaspitna ustanova pod nadzorom Ministra prosvete. Zgrada gimnazije i internat za učenike su bili smešteni na Topčiderskoj zvezdi, u zgradi današnje Vojne gimnazije.

Tokom Drugog svetskog rata škola je iseljena i promenila je nekoliko lokacija, kao i naziv u "Jedanaesta mešovita gimnazija" školske 1944/45. godine kada su upisane i devojke. Školske 1945/46. godine škola se ponovo seli, sad u zgradu osnovne škole na Senjaku, i 9. oktobra 1945. godine odlukom Ministarstva prosvete menja naziv u "Mešovita gimnazija u Beogradu". U zgradi na Senjaku nastava se odvijala sve do školske 1953/54. godine kada se vraća u svoju predratnu zgradu, potpuno osposobljenu za rad gimnazije.

Avgusta meseca 1961. godine škola menja naziv u "Deseta beogradska gimnazija u Beogradu". Od 1971. godine škola je preseljena u današnji objekat, koji je bio predviđen kao privremeno rešenje, ali ostao do danas kao konačno rešenje. Donošenjem Zakona o usmerenom obrazovanju 1976/77. godine, gimnazija gubi svoj karakter, vrši se preregistracija, 1982. godine, menja naziv u "Obrazovano vaspitna radna organizacija prirodno-tehničke struke Mihajlo Pupin u Novom Beogradu". U ovom statusu ostaje do 1986. godine kada postaje škola prirodno-matematičke struke, za zvanje saradnik u prirodnim naukama. Od školske 1991/92. godine škola dobija svoj današnji naziv "Deseta gimnazija Mihajlo Pupin u Beogradu" kao gimnazija opšteg smera.

IzvoriUredi

  • Godišnjak Desete beogradske gimnazije