Des Moines (rijeka)

Des Moines
Des Moines River
Des Moines River.jpg
Lokacija
Države  SAD (Iowa)
Gradovi Des Moines
Hidrografija
Izvor Jezero Shetek (Minnesota)
Ušće
  – aps. visina
Mississippi (Keokuk)
182 m
Dužina 845 km
Pritoke Boone, Raccoon
Hidrologija
Protok
  – srednji

246 m³/s
Sliv
  – površina

40 940 [1] km²
Ulijeva se u Mississippi

Des Moines (engleski: Des Moines River) je rijeka u američkoj saveznoj državi Iowa duga 845 km, [1]desna pritoka rijeke Mississippi.

Geografske karakteristikeUredi

Rijeka Des Moines ima dva rukavca koji je formiraju Zapadni (glavni), koji iz izvire iz jezera Shetek, na jugozapadu Minnesote, i Istočnog koji izvire Jezera Okamanpeedan na granici Iowe i Minnesote. [1]Oni se spajaju kod grada Humboldt u Iowi, od tamo rijeka teče u smjeru jugoistoka, prvo prima najveću pritoku Boone, a zatim kod grada Des Moines i rijeku Raccoon, nakon tog još više zaokreće prema istoku i teče do svog ušća u Mississippi, kod grada Keokuk.

 
Karta sliva rijeke Des Moines

Des Moines sa svojim pritokama ima sliv velik oko 40 940 km²[1], koji obuhvaća velik centralni dio države Iowa i manji južni dio Minnesote.

U svom vrlo kratkom donjem dijelu (40 km), formira granicu između Iowe i Missourija. [1]

Od 1830. pa sve do kraja Američki građanski rat rijeka je bila glavna prometna žila kucavica Iowe, promet po rijeci je opao nakon dolaska željeznice. U isto to vrijeme snaga rijeke koristila se za pokretanje vodenica, kojih je bilo više od 80. [1]

Radi obrane od poplava i kontrole vodotok na rijeci su 1958. podignute brane Red Rock i Saylorville. [1]

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 "Des Moines" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/158712/Des-Moines-River. Pristupljeno 12. 02. 2013. 

Vanjske vezeUredi