Dennis MacAlistair Ritchie (9.9. 1941. - 8.10. 2011.) je bio američki naučnik iz oblasti računarstva. Nakon što je diplomirao fiziku i matematiku na Harvardu, zaposlio je u Bell laboratorijima, a pred kraj života vodio istraživački odsjek Lucent Technologies. Zaslužan je za stvaranje programskog jezika C, a zajedno s Kenom Thompsonom je stvorio UNIX. Poznat je i po svojoj skromnosti, iako je primio niz prestižnih informatičkih nagrada.

Dennis MacAlistair Ritchie

Dennis Ritchie, 1999
Rođenje 9. rujna 1941.
Smrt 8. listopada 2011.
Polje Računarstvo
Institucija Lucent Technologies
Bell Labs
Poznat po ALTRAN
B
BCPL
C
Multics
Unix
Istaknute nagrade Turingova nagrada
Nacionalna medalja tehnologije

Počeci uredi

Denis Riči je rođen u Bronksvilu, Njujork. Diplomirao je na Harvardu fiziku i primenjenu matematiku. Počeo je da radi 1967. u računarskom istraživačkom centru u Belovim laboratorijama.

C i Juniks uredi

Riči je najpoznatiji kao tvorac programskog jezika C, ključni programer u razvoju juniks operativnog sistema i kao koautor definicione knjige za C, C programski jezik (knjiga), opšte poznate kao K&R (prema autorima Kernigenu i Ričiju).

Ričijev izum C-a i njegova uloga u razvijanju juniksa uporedo sa Ken Tompsonom, postavili su ga kao važnog pionira modernog računarstva. Ce jezik je danas široko rasprostranjen u razvijanju aplikacija i operativnih sistema, njegov uticaj je vidljiv i u modernim programskim jezicima kao što su C++ i C#. Juniks je takođe bio uticajan, uspostavljajući koncepte i principe koji su sada u temeljima računarstva. Popularni operativni sistem Linuks i njegovi alati su naslednici Ričijevog rada, a Vindouz operativni sistem uključuje juniks kompatibilne alate i C kompajlere za programere.

Riči je izjavio da je kreiranje jezika C „izgledalo kao dobra stvar za uraditi“ i da bi bilo ko drugi na istom mestu u isto vreme uradio tu istu stvar, međutim njegov kolega iz Bel labsa Bjarne Stroustrup tvorac C++ je rekao „da je Denis odlučio da utroši tu dekadu na tajanstvenu matematiku, juniks bi bio mrtvorođenče“.

Prateći uspeh juniksa, Riči je nastavio istraživanja u operativnim sistemima i programskim jezicima, doprinoseći u Planu 9 i Inferno operativnom sistemu kao i Limbo programskom jeziku.

Nagrade uredi

Tjuringova nagrada uredi

1983. godine Riči i Ken Tompson zajedno su dobili Tjuringovu nagradu za njihovo razvijanje teorije generičkih operativnih sistema i posebno za implementaciju juniks operativnog sistema. Ričijevo predavanje povodom Tjuringove nagrade bilo je naslovljeno „Prikaz istraživanja softvera“ (engl. Reflections on Software Research).

Nacionalna medalja za tehnologiju uredi

27. aprila 1999. Tompson i Riči zajednički su dobili Nacionalnu medalju za tehnologuju za 1998. od predsednika SAD Bila Klintona za kopronalazak juniks operativnog sistema i Ce programskog jezika koji su zajedno doveli do velikog napretka u računarskom hardveru, softveru i mrežnim sistemima i stimulisali rast celokupne industrije i time povećali američku prednost u informatičkom dobu.[1] [2]

Nadimci uredi

Denis Riči je često poznat kao "dmr" (njegova imejl adresa u Bel laboratorijama) u raznim Juzenet njuzgrupama (engl. Usenet newsgroups (kao što je npr. comp.lang.c).

Ričijeva pisana dela uredi

Najpoznatija Ričijeva pisana dela su:

Izvori uredi

  1. Riči i Tompson dobijaju Nacionalnu medalju za tehnologiju Arhivirano 2006-03-27 na Wayback Machine-u Bel laboratorije najava (en)
  2. Riči i Tompson dobili Nacionalnu medalju za tehnologuju od predsednika Klintona Arhivirano 2003-10-11 na Wayback Machine-u Bel lab. novinski izveštaj (en)

Vanjske veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Dennis Ritchie