Dennis Ritchie

Dennis MacAlistair Ritchie
Dennis Ritchie 2011.jpg
Dennis Ritchie, 1999
Rođenje 9. rujna 1941.
Smrt 8. listopada 2011.
Polje Računarstvo
Institucija Lucent Technologies
Bell Labs
Poznat po ALTRAN
B
BCPL
C
Multics
Unix
Istaknute nagrade Turingova nagrada
Nacionalna medalja tehnologije

Dennis MacAlistair Ritchie (9.9. 1941. - 8.10. 2011.) je bio američki naučnik iz oblasti računarstva. Nakon što je diplomirao fiziku i matematiku na Harvardu, zaposlio je u Bell laboratorijima, a pred kraj života vodio istraživački odsjek Lucent Technologies. Zaslužan je za stvaranje programskog jezika C, a zajedno s Kenom Thompsonom je stvorio UNIX. Poznat je i po svojoj skromnosti, iako je primio niz prestižnih informatičkih nagrada.

PočeciUredi

Denis Riči je rođen u Bronksvilu, Njujork. Diplomirao je na Harvardu fiziku i primenjenu matematiku. Počeo je da radi 1967. u računarskom istraživačkom centru u Belovim laboratorijama.

C i JuniksUredi

Riči je najpoznatiji kao tvorac programskog jezika C, ključni programer u razvoju juniks operativnog sistema i kao koautor definicione knjige za C, C programski jezik (knjiga), opšte poznate kao K&R (prema autorima Kernigenu i Ričiju).

Ričijev izum C-a i njegova uloga u razvijanju juniksa uporedo sa Ken Tompsonom, postavili su ga kao važnog pionira modernog računarstva. Ce jezik je danas široko rasprostranjen u razvijanju aplikacija i operativnih sistema, njegov uticaj je vidljiv i u modernim programskim jezicima kao što su C++ i C#. Juniks je takođe bio uticajan, uspostavljajući koncepte i principe koji su sada u temeljima računarstva. Popularni operativni sistem Linuks i njegovi alati su naslednici Ričijevog rada, a Vindouz operativni sistem uključuje juniks kompatibilne alate i C kompajlere za programere.

Riči je izjavio da je kreiranje jezika C „izgledalo kao dobra stvar za uraditi“ i da bi bilo ko drugi na istom mestu u isto vreme uradio tu istu stvar, međutim njegov kolega iz Bel labsa Bjarne Stroustrup tvorac C++ je rekao „da je Denis odlučio da utroši tu dekadu na tajanstvenu matematiku, juniks bi bio mrtvorođenče“.

Prateći uspeh juniksa, Riči je nastavio istraživanja u operativnim sistemima i programskim jezicima, doprinoseći u Planu 9 i Inferno operativnom sistemu kao i Limbo programskom jeziku.

NagradeUredi

Tjuringova nagradaUredi

1983. godine Riči i Ken Tompson zajedno su dobili Tjuringovu nagradu za njihovo razvijanje teorije generičkih operativnih sistema i posebno za implementaciju juniks operativnog sistema. Ričijevo predavanje povodom Tjuringove nagrade bilo je naslovljeno „Prikaz istraživanja softvera“ (engl. Reflections on Software Research).

Nacionalna medalja za tehnologijuUredi

27. aprila 1999. Tompson i Riči zajednički su dobili Nacionalnu medalju za tehnologuju za 1998. od predsednika SAD Bila Klintona za kopronalazak juniks operativnog sistema i Ce programskog jezika koji su zajedno doveli do velikog napretka u računarskom hardveru, softveru i mrežnim sistemima i stimulisali rast celokupne industrije i time povećali američku prednost u informatičkom dobu.[1][2]

NadimciUredi

Denis Riči je često poznat kao "dmr" (njegova imejl adresa u Bel laboratorijama) u raznim Juzenet njuzgrupama (engl. Usenet newsgroups (kao što je npr. comp.lang.c).

Ričijeva pisana delaUredi

Najpoznatija Ričijeva pisana dela su:

IzvoriUredi

  1. Riči i Tompson dobijaju Nacionalnu medalju za tehnologiju Arhivirano 2006-03-27 na Wayback Machine-u Bel laboratorije najava ((en))
  2. Riči i Tompson dobili Nacionalnu medalju za tehnologuju od predsednika Klintona Bel lab. novinski izveštaj ((en))

Vanjske vezeUredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Dennis Ritchie