Denis & Denis je elektropop sastav iz Rijeke, osnovan 1982. godine.

Denis & Denis
Muzički rad
Period aktivnosti1982—danas
Osnivanje1982.
Rijeka
Žanrelektronička glazba, pop, elektropop
Diskografske kućeJugoton, Dallas Records
Članovi
Trenutni članoviDavor Tolja
Ruby Montanari Knez
Bivši članoviMarina Perazić
Edi Kraljić

Sastav je objavio četiri studijska albuma Čuvaj se! (1984.), Ja sam lažljiva (1985.), Budi tu (1988.). i Restart (2013.). I u bivšoj Jugoslaviji bili su jedan su od najpopularnijh sastava, koji je često bio na naslovnicama raznih časopisa i glazbenih novina.[1]

Povijest sastava uredi

 
Davor Tolja s riječkim glazbenicima na okupljanju "Riječkog novog vala" 15. veljače 2008.

Nakon što se sastav Vrijeme i zemlja raspao početkom 1980-ih, Davor Tolja (1957.) osniva postavu Toljina funk-selekcija s kojom 1982. godine nastupa na Ri-rocku. Sastav su činili Davor Tolja i Marina Perazić te njih dvoje 1982. godine osnivaju pop duet kojeg nazivaju Denis & Denis[2]. Marina je prije toga pjevala u zboru "Jeka primorja", dok je na fakultetu gdje je studirala građevinu bila članica mulitmedijalnog sastava Sigma Tau[3].

Sastav Denis & Denis je vrlo brzo postigao uspjeh, za što su bili zaslužni efektni demo snimci i Marinin seksipilan vokal. Gotovo su preko noći osvojili sve veće radio postaje u bivšoj Jugoslaviji. Prvi nastup imali su krajem 1982. godine u riječkoj Dvorani mladosti kao predizvođači sastavu Boa, dok 1983. godine dobivaju veliku medijsku pozornost. Sljedeće godine objavljuju svoj prvi studijski album pod nazivom Čuvaj se!, kojeg je najavio hit singl "Program tvog kompjutera" (B-strana skladba "Noć"). Materijal se sastojao od kolekcije potencijalnih hit-singlova te je teško neki izdvojiti jer su svi bili favorit[2]. Čuvaj se je od strane publike u časopisu "Rock" proglašen najboljim albumom u 1984. godini po mišljenju kritike i publike. Na snimanju materijala gostovali su Massimo Savić (gitara), Zoran Prodanović (vokal) i Edi Kraljić (vokal), dok su producenti bili Davor Tolja i Andrej Baša. Po objavljivanju albuma slijedi velika medijska pozornost za sastavom, gdje se nižu televizijski nastupi, dok rijeđe nastupaju u živo.

Sljedeće godine Tolja odlazi na odsluženje vojnoga roka, a tijekom njegovog redovnog dolaska snimaju mini LP Ja sam lažljiva. U verziji koja je izašla na kazeti nalaze se dvije demo snimke koje je Tolja snimio još 1982. godine. Ovim albumom postižu još veću popularnost, a kao velike hit-skladbe između ostalih ističu se se "Voli me još ovu noć", "Ja sam lažljiva" i "Soba 23" za koju je snimljen erotični video uradak. U spotu zajedno s Marinom Perazić pojavljuje se i Edi Kraljić, koji je mijenjao Tolju dok je ovaj bio na odsluženju vojnoga roka. Kao tekstopisci na pjesmama potpisuju se Alka Vuica, Domenika Vanić i Mladen Popović. Na kraju godine od časopisa "Rock" pokupili su niz priznanja od kojih su neki najbolji video za pjesmu "Ja sam lažljiva" te proglašenje Marine Perazić najseksipinijom i najpopularnijom pjevačicom godine[3]. Nakon toga Marina Perazić i novosadski glazbenik Rex Ilusivii snimaju njegovu skladbu "Plava jutra", ali ona nikada nije objavljena.

Davor Tolja vraća se iz JNA 1985. godine. Sastav nastupa kao trio (Tolja-Perazić-Kraljić), najčešće po festivalima. U sklopu "Mirodroma" pojavljuju se na poljudskom stadionu u Splitu, a potom i na MESAM-u gdje izvode vrlo zapaženu skladbu "Oaze snova". Marini je na MESAM-u također uručena nagrada za najbolju pjevačicu godine. Nastupaju na kvalifikacijama za pjesmu Eurovizije u Prištini, gdje su osvojili treće mjesto sa skladbom "Braća Grimm i Andersen".

U rujnu 1986. godine Marina Perazić odlazi iz sastava i kratko se posvećuje svojoj solo karijeri. Sljedeće godine objavljuje svoj samostalni album pod nazivom Marina na kojemu se najviše ističe skladba koja se i danas često čuje na radio postajama, "Kolačići". Na albumu se kao tekstopisci pojavljuju Alka Vuica i Marina Tucaković, dok je producent bio Mato Došen.

Davor Tolja i Edi Kraljić nastavljaju djelovati kao Denis & Denis, te okupljaju koncertnu postavu i prelaze na rock. Album Budi tu objavljuju 1988. godine na kojemu se izdvajaju skladbe "Miris krila anđela", "Bio sam dijete" i "Bengalski tigar". Tekstove potpisuju Davor Tolja, Edi Kraljić, Bora Đorđević i Mladen Popović. Nakon niza održanih koncerata na kojima je promoviran album, Denis & Denis iste godine prestaje s radom.

Nakon raspada sastava uredi

 
Marina Perazić s riječkim glazbenicima na okupljanju "Riječkog novog vala" 15. veljače 2008.

Marina Perazić nakon što je izašla iz skupine Denis & Denis i objavila svoj samostalni album Marina, 1988. godine odlazi u Sjedinjene Države. Živjela je u izvanbračnoj vezi s Ivanom Feceom Fir­či­jem (bubnjar kultne beogradske skupine Ekatarina Velika), te rodila dvije kćerke Lunu (1995.) i Miju (1993.)[4]. Godine 1997. prekida vezu s Feceom i vraća se u Hrvatsku. U novije vrijeme bila je sudionica hrvatske i srpske verziji reality showa Farma.

Nakon što je Denis & Denis prestao s radom Davor Tolja se posvećuju studijskom radu kao producent i snimatelj. Godine 1990. objavljuje svoj solo album Stari mačak, na kojemu mijenja svoj stil i okreće se pop glazbi. U Portorožu 1991. godine dobio je prvu nagradu za aranžman. U to vrijeme osniva riječki Band Aid Rijeka mira, s kojim snima skladbe "Bedem ljubavi" i "Sretan Vam Božić". Sudjeluje kao solist na brojnim festivalima zabavne glazbe. Kao autor i producent surađuje s brojnim izvođačima, a 1997.g. s grupom "E.N.I." i pjesmom "Probudi me" pobijeđuje na "Dori" i sudjeluje na Eurosongu u Dublinu (Irska).

Povratak uredi

U rujnu 2012. godine na konferenciji za novinare utemeljitelj i autor pjesama Davor Tolja najavio je regionalnu turneju sastava "Denis & Denis", sa sadašnjim i bivšim članovima grupe, kojom su obilježili 30. godišnjicu svog prvog nastupa održanog 1982. godine.[5]

Krajem 2013.g s pjevačicom Ruby Montanari Knez objavljuje novi album grupe "Denis & Denis" pod imenom "Restart".

Diskografija uredi

Studijski albumi
  • 1984. - Čuvaj se (Jugoton)
  • 1985. - Ja sam lažljiva (Jugoton)
  • 1988. - Budi tu (Jugoton)
  • 2013. - Restart (Dallas Records)
Kompilacije
  • 1995. - Program Tvog Kompjutera (Croatia Records)
  • 2006. - The Best Of Denis & Denis (Croatia Records)
  • 2010. - 2 na 1 Collection (Croatia Records)
Singlovi
  • 1984. - Program tvog kompjutera / Noć (Jugoton)
  • 1985. - Oaze snova / Voli me još ovu noć (Jugoton)
  • 1987. - Bengalski tigar / Bio sam dijete (Jugoton)

Izvori uredi

  1. RiRock.com - Denis & Denis
  2. 2,0 2,1 Koraljko Pasarić, "MALA enciklopedija hrvatske pop i rock glazbe", Nema problema, Rijeka, 1994. godine, str. 82, ISBN 963-6352-00-1 Uneseni ISBN nije važeći.
  3. 3,0 3,1 Petar Janjatović, "Ex YU rock enciklopedija", Čigoja štampa, Beograd, 2007. godine, str. 61, ISBN 978-86-905317-1-4
  4. Glorija.com - Nova šansa za povratak - Objavljeno 12. ožujka 2009. god.
  5. http://www.mojarijeka.hr/zabava/nakon-25-godina-okuplja-se-pop-duo-denis-denis/ Arhivirano 2012-09-20 na Wayback Machine-u 18.09.2012. (pristupljeno 18. rujna 2012.)

Vanjske veze uredi