Demokratski centar

Za ostala značenja, vidi Demokratski centar (razvrstavanje).

Demokratski centar (DC) je centristička politička stranka u Hrvatskoj.

Demokratski centar
PredsjednikVesna Škare-Ožbolt
Osnivanje2. 4. 2000 (2000-04-02)
SjedišteZagreb
Ideologijaliberalni konzervativizam
Politička pozicijadesni centar
Međunarodna afilijacijanije afilirana
Evropska afilijacijaEvropska pučka stranka (promatrač)
Mjesta u Saboru
1 / 151
Evropski parlament
0 / 12
Službene stranice
www.demokratski-centar.hr

Nastala je nakon teškog poraza vladajuće Hrvatske demokratske zajednice na parlamentarnim i predsjedničkim izborima 2000. godine. Dio njenog vodstva, uključujući ministra vanjskih poslova Matu Granića i bivšu Tuđmanovu savjetnicu Vesna Vesnu Škare-Ožbolt, zaključio je da je HDZ previše kompromitiran korupcijskim i drugim aferama, ali i odbačenom desnom nacionalističkom politikom, te je osnovao novu stranku koju je nastojao predstaviti kao umjereni, odnosno centru orijentirani HDZ.

Stranka - koja je bila u opoziciji prema trećesiječanjskoj vlasti - ispočetka pod vodstvom Granića nije imala mnogo uspjeha. S vremenom se počela ponovno približavati HDZ-u, u kome je u međuvremenu počela dominirati ideološki kompatibilna umjerena struja pod Ivom Sanaderom. Na izborima 2003. godine DC je nastupao na zajedničkoj listi s Budišinom HSLS, strankom koja je napustila trećesiječanjsku vlast i također se približila HDZ-u. Ta je lista na izborima doživjela debakl, osvojivši tek 3 mjesta, za što je Granić, poput Budiše, preuzeo odgovornost i podnio ostavku na mjesto čelnika stranke.

Jedino saborsko mjesto za DC je osvojila Vesna Škare-Ožbolt, a DC je postao dio Sanaderove vladajuće koalicije. Škare-Ožbolt je dobila mjesto ministrice pravosuđa, te se nastojanjem da se reformiraju tradicionalno nesposobni hrvatski sudovi, ali i vještim odnošenjem prema medijima, vrlo brzo nametnula kao jedna od najpopularnijih članova Sanaderove vlade. Početkom 2006. godine ju je Sanader smijenio - navodno zbog curenja povjerljivih vladinih dokumenta - ali se smatra kako je razlog bilo nezadovoljstvo HDZ-a što DC uživa popularnost i utjecaj neproprorcionalan saborskoj zastupljenosti njene stranke. DC je nakon toga istupila iz vlade i postala dio opozicije.

DC nije uspjela ući u Sabor na izborima 2007. godine. Nakon ostavke Ive Sanadera se Vesna Škare-Ožbolt ponovno počela približavati HDZ-u, što je kulminiralo koalicijskim sporazumom pred izbore 2011.. Temeljem njega je Škare-Ožbolt izabrana u Sabor i tako je DC ponovno postala parlamentarna stranka.

Vanjske veze uredi