Demetrije od Kirene

(Preusmjereno sa stranice Demetrije Lepi)

Za makedonskog vladara sličnog imena v. Demetrije II od Makedonije.

Demetrije Lijepi ili Demetrije Zgodni (grčki: Δημήτριος ο Καλός, cca. 285. pne. - 250. ili 249. pne.), među suvremenim historičarima poznatiji kao Demetrije od Kirene, bio je makedonski princ i posljednji kralj helenističke Kirene.

Demetrije je bio rodbinski povezan s najvažnijim helenističkim vladarima svog doba. Otac mu je bio makedonski kralj Demetrije I, a majka Ptolemaida, Demetrijeva peta supruga rodom iz Mileta. Njegova polubraća po ocu su bili kralj Antigon II Gonata i Stratonika, supruga sirijskog vladara Seleuka I Nikatora. Po majci je bio u srodstvu s Ptolemejem Keraunom, dok su mu ujak i tetka bili egipatski kraljevski par Ptolemej II i Arsinoja II. Odrastao je u Makedoniji, gdje je zbog svoje izuzetne fizičke ljepote stekao nadimak po kome će ostati zabilježen u historiji.

Demetrije se kao mladić oženio za Olimpijadu, kći plemića Polikleta od Larise. S njom je imao dva sina - budućeg makedonskog kralja Antigona III Dosona i Ehekrata.

Kada je godine 250. pne. u Kireni umro kralj Magas, njegova supruga Apama je, uplašena da bi Kirena mogla ponovno pasti pod egipatsku vlast, uredila vjenčanje princa Demetrija sa svojom kćeri Berenikom. Demetrije je tako došao na kirensko prijestolje i postao kralj. Međutim, tako stečena vlast ga je brzo izopačila i učinila bahatim, te je sebi dozvolio da zavede svoju punicu. Njegova supruga Berenika je bila toliko bijesna da je provalila u majčinu ložnicu i nožem na smrt izbola svog supruga. Nakon Demetrijeve smrti su Kirenjani proglasili republiku, koja je na kraju ipak anektirana od Egipta.

V. također uredi

Izvori uredi

Demetrije od Kirene
Umro/la: 249. pne.
Kraljevske titule
Prethodi:
Magas
Kralj Kirene
250. pne. – 249. pne.
Upražnjen/a
Republika, pod ptolemejskom vlašću od 246. pne.
Titulu preuzeo/la
Ptolemej VIII Fiskon