Demetrije III Euker

Demetrije III (? - 88. pne.), poznat pod nadimcima Euker ("pravovremeni", što je možda pogrešno protumačeno Akairos, "nepravovremeni") i Filopator, bio je vladar seleukidske Sirije. Bio je sin prethodnog kralja Antioha VIII Gripa, ubijenog 96. pne. od strane njegovog polu-strica Antioha IX Kizikena.

Kovanica Demetrija III.
Obv: Dijademom okrunjena glava Demetrija III.
Rev: Figura Atargatis, pod velom, koja drži cvijeće i vlati ječma na ramenima. Grčki natpis ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΟΥ ΦΙΛΟΠΑΤΟΡΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ "Kralj Demetrije, Bog, Očeljubiv i spasitelj".

Dok su njegova braća Antioh XI Epifan i Filip I Filadelf nastojali osvetiti oca, a potom i brata Seleuka VI Epifana, odnosno osvojiti Antiohiju, Demetrije se ispočetka zadovoljio time da uz pomoć egipatskog kralja Ptolemeja IX Latira osvoji južni dio kraljevstva i postavi dvor u Damasku. Odatle je porazio hasmonejskog kralja Aleksandra Janeja, ali se morao povući iz Judeje. Na kraju je pokušao svrgnuti Filipa Filadelfa, ali ga je porazila arapska i partska vojska. Kao zarobljenik je doveden na dvor kralja Mitridata II gdje je i umro.

Demetrije III Euker
Rođen/a: nepoznato Umro/la: 88. pne.
Prethodi:
Seleuk VI Epifan
Seleukidski kralj
95. pne.
Antioh X Euzeb
Antioh XI Epifan
Filip I Filadelf
Slijedi:
Filip I Filadelf ili Antioh XII Dioniz