David Beckham

(Preusmjereno sa stranice Dejvid Bekam)

David Beckham (Leytonstone, London, 2. svibnja 1975.) je engleski nogometaš i jedan od najpoznatijih svjetskih sportaša. Igrač je Los Angeles Galaxyja u američkoj profesionalnoj nogometnoj ligi. Beckham je također engleski reprezentativac i bivši kapetan Gordog Albiona, na kojem ga je mjestu naslijedio John Terry.

David Beckham
David Beckham
Rođenje2. 5. 1975. (1975-05-02) (dob: 48)
London
DržavljanstvoUjedinjeno Kraljevstvo
Zanimanjenogometaš, maneken, bloger, glumac, Preduzetnik

David Beckham nije samo odličan nogometaš (1999. i 2001. je bio drugoplasirani u izboru FIFA-e za nogometaša godine) već je i svjetska modna ikona, jedno od najpoznatijih lica u svijetu i brand za koji se otimaju brojni proizvođači sportske opreme, kozmetike, naočala i drugih proizvoda. Beckham je, zajedno sa svojom suprugom Victorijom, bivšom članicom svojevremeno megapopularne pop-grupe Spice Girls, stalan gost tiskovina i elektronskih medija koji se bave poznatim ljudima te je općenito smatran jednom od najznačajnijih figura svjetskog jet-seta, i kao takav, značajan je dio popularne kulture, s brojnim pojavljivanjima u filmovima i TV emisijama.

Biografija uredi

David Beckham je debitirao u engleskoj Premier ligi u dresu Manchester Uniteda 1992. godine. U jedanaest sezona koliko je proveo u klubu, klub je osvojio ligu šest puta, FA kup dva puta, a 1999. su se Beckham i suigrači popeli na krov Europe, osvojivši u infarktnoj utakmici protiv Bayerna Ligu prvaka.

Zbog sukoba s trenerom Manchestera Alexom Fergusonom, a i zbog želje za novim izazovom, u ljeto 2003. Beckham potpisuje za Real Madrid, kao dio klupskog projekta Los Galacticos, koji je podrazumijevao dovođenje velikih zvijezda (osim Beckhama, koji je u klub došao posljednji, istaknuti članovi Los Galacticosa bili su Luis Figo, Zinedine Zidane i Ronaldo). Međutim, takva klupska politika nije donijela željeni uspjeh (osim onoga marketinškoga) te je Beckham tek u svojoj posljednjoj sezoni u Realu, 2006-07., osvojio španjolsko prvenstvo, pod vodstvom trenera Fabija Capella.

U siječnju 2007. Beckham je objavio da napušta Real Madrid i da će potpisati petogodišnji ugovor s američkom momčadi Los Angeles Galaxy. Procjenjuje se da će Beckham u pet godina igranja u Los Angelesu, što od ugovora, što od sponzorskih prava, zaraditi basnoslovnih 250 milijuna američkih dolara. Beckham bi tim ugovorom zaradio više nego svi igrači u ligi zajedno. Spektakularno predstavljen 13. srpnja 2007. i pozdravljen osobno od gradonačelnika Los Angelesa, David Beckham je započeo svoju američku avanturu. Dugo očekivani debi dogodio se 21. srpnja 2007., u prijateljskoj utakmici protiv Chelsea.

Reprezentacija uredi

Beckham je dugogodišnji engleski reprezentativac i bivši kapetan nacionalne vrste, sudionik posljednjih pet velikih natjecanja (3 Svjetska i 2 Europska prvenstva), a najavio je da će se i dalje odazivati na pozive u reprezentaciju, bez obzira na činjenicu da sada igra u SAD. Posljednji reprezentativni nastup u eri izbornika McClarena zabilježio je 21. studenog 2007. u porazu od Hrvatske 2-3 na Wembleyju. Novi engleski izbornik Fabio Capello nije ga pozvao za prijateljski susret protiv Švicarske, iako nije isključio mogućnost da će Beckham u budućnosti ponovo biti pozvan u reprezentaciju. To se i dogodilo dana 26. ožujka 2008., kada je Beckham ubilježio jubilarni stoti nastup za reprezentaciju, u 1-0 porazu od Francuske u Parizu. Time je postao peti igrač u povijesti reprezentacije koji je zabilježio 100 ili više nastupa (ostala četvorica su Peter Shilton, Bobby Moore, Bobby Charlton i Billy Wright).

Vanjske veze uredi