Davy Crockett

(Preusmjereno sa stranice Dejvi Kroket)

David Crockett (17. august 1786 - 6. mart 1836 ) bio je i ostao divinizirani američki narodni junak, graničar, vojnik i političar iz 19. vijeka. Poznatiji kao Davy Crockett, koji je nakon 1950e dobio epitet Kralj divlje granice. Bio je deputat Tennesseeja u američkom Kongresu, dobrovoljac u Ratu za nezavisnost Teksasa u kojem je poginuo u Bitci za Alamo 1836.

David Davy Crockett
Davy Crockett


Na dužnosti
4. mart 1833 – 3. mart 1835
Prethodnik nije postojao ni izborni okrug
Nasljednik Adam Huntsman

Na dužnosti
4. mart 1827 – 3. mart 1831
Prethodnik Adam Rankin Alexander
Nasljednik William Fitzgerald

Rođen/a 17. august 1786
brvnara u okrugu Greene County (u tadašnjoj Državi Franklin)
Umro/la 6. mart 1836
Alamo, San Antonio, Republika Teksas
Politička stranka Demokrati, Vigovci
Suprug/a Polly Finley (1806. - 1815. do njene smrti)
Elizabeth Patton (1815. -

1836. do svoje smrti)

Zanimanje vojnik, traper, izvidnik, kongresmen
Religija kršćanin
Potpis Davy Crockett's signature

Crockett je odrastao u Istočnom Tennesseeju, gdje je došao na glas kao veliki lovac i veliki pripovijedač. Nakon što je postao potpukovnik Milicije okruga Lawrence, izabran je kao poslanik u Kongres države Tennessee 1821. Nakon toga je 1826, izabran kao deputat Tennesseeja u Američki kongres. Kao kongresmen Crockett je postao ljuti protivnik politike predsjednika Andrewa Jacksona, osobito njegova Zakona o preseljenju Indijanaca, zbog tog je nakraju izgubio mjesto kongresmena. Ljut zbog poraza Crockett se iselio iz Sjedinjenih Američkih Država i pridružio teksašanima kao dobrovoljac u Ratu za nezavisnost Teksasa. Crockett je postao slavan još za svog života, kad su se počele objavljivati epizode iz njegova burnog života po novinama i igrati kazališne predstave sa temama iz njegova života. Nakon njegove smrti, njegovi podvizi su uzdignuti do mitskih dimenzija, popularnosti njegova lika naraočito su pridonijeli masovni mediji u 20. vijeku (film, televizija).[1]

Biografija uredi

 
Replika brvnare u kojoj se rodio DavyCrockett

David Crockett je rođen u pravom divljem zapadu, u brvnari na ušću potoka Limestone u rijeku Nolichucky (okrug Greene County) gdje mu je otac htio podići mlin. U vrijeme njegova rođenja, taj dio Istočnog Tennesseeja bio je prepun Creek indijanaca i divlje zvjeradi.

To je bio teritorij koji još nije imao status američke države, zvan Država Franklin. Danas je na tom mjestu podignuta replika njihove brvnare.[2]

David Crockett bio je peto od devetoro djece Johna i Rebecce (Hawkins) Crockett, škotsko - irskih doseljenika. Ime David dobio je po djedu, kojeg su ubili indijanci 1777 u vlastitoj brvnari kod današnjeg Rogersvilla (Tennessee).[3] Crockettovi su se među prvim doseljenicima naselili u Morristown, Tennessee, 1790 i podigli gostionicu uz cestu Knoxville - Abingdon (Virginia). Na tom mjestu danas stoji memorijalni muzej.[4]

Djetinstvo uredi

 
Gostionica koju je držala porodica Crockett (danas muzej)

U svojoj autobiografiji, sam Crockett je naveo da mu je djetinstvo bilo prepuno avantura, nevolja, i skitnje. Već kao dječak od 8 godina stekao je reputaciju odličnog strijelca i lovca. Pobjegao je od kuće zbog škole u 13 godini (već se prvog dana potukao sa nekim starijim dječakom), i nakon tog se potucao po tada opasnom, rijetko naseljenom Tennesseeju pune tri godine. To iskustvo preživljavanja u divljini - stvorilo je od njega doista sposobnog trapera i izviđača

Kući se vratio za svoj 16. rođendan, i ponovno uklopio u život u porodici. Da pomogne ocu vratiti dug od 40 dolara, radio je godinu dana kod Johna Kennedyja. Poslije se dobrovoljno vratio kod Kennedyja jer se zaljubio u njegovu nećaku Margaret Elder, koja mu je slomila srce jer se udala za drugog. Sa 20 godina Crockett se oženio 16. augusta 1806, sa Mary (Polly) Finley[5], sa njom je imao dva sina i kćer: Nakon što mu je umrla žena Polly, oženio se sa udovicom Elizabeth Patton 1815. sa kojom je takođe imao troje djece.

Sudjelovanje u ratu protiv Creeek indijanaca 1813. - 1814. uredi

Crockett se 24. septembra 1813, javio u 2 dobrovoljački planinski puk - Milicije Tennessee na rok od šezdeset dana, u ratu protiv Creek indijanaca (služio je pod pukovnikom John Coffeejem). Za tih borbi došlo je na vidjelo svo Crockettovo iskustvo života po šumama, postao je izviđač i glavni snabdjevatelj gladne vojske, po šumskim bespućima Alabame, svojim ulovom. Zbog svih sposobnosti pokazanih u ratu postavljen je za potpukovnika 57 puka Milicije Tennessee 27. marta 1818.

 
Američka poštanska marka iz 1967.

Politička karijera uredi

Od 1821. do 1823., Crockett je bio poslanik Konresa Tennessee[6], u kojem je 17. septembra 1821 izabran u Odbor za predstavke i žalbe.

Prvi put se kandidirao za Američki kongres 1824, ali nije uspio na izborima. Na slijedećim izborima 1826, izabran je u 20 saziv Predstavničkog doma Američkog kongresa kao jacksonovski demokrat. Kao kongresmen (1827.-1831.), Crockett je podržavao prava skvotera na prvootkup zaposjednute zemlje kao i njegov stranački lider Andrew Jackson. Ali mu je okrenuo leđa i pridružio se Vigovcima kad je on predložio Zakon o preseljenju Indijanaca, zbog tog je poražen na slijedećim izborima 1830. Ponovno je izabran na izborima za 23 saziv Kongresa 1832[6], ovaj put kao vigovski kandidat, ali u reizboru 1834 nije uspio i ispao je iz Kongresa.

U svojoj [[autobiografiji iz 1834, pod nazivom Život Davida Crocketta, osobno napisan.[7] Crockett kaže da je za vrijeme izbora, otišao na istok raditi promociju svoje knjige, te da je zbog tog tijesno izgubio izbore. Ali kaže Rekao sam ljudima iz mog okruga da ću im služiti vjerno kao što sam učinio do tada, ali ako to ne žele... neg se gone dovraga, a ja ću otići u Teksas. I doista nakon izbornog poraza, on je napravio upravo to.

Rat za teksašku nezavisnost uredi

 
Portret Davya Crocketta slikara Johna Gadsbya Chapmana

Iz Tennesseeja je Crockett krenuo za Teksas u novembru 1835 sa 30 dobro naoružanih ljudi, usput se zadržavao po gradovima juga držao govore i skupljao svoju dobrovoljačku armiju za obranu Teksasa. U Teksas je stigao na početku januara 1836 sa vojskom od 65 dobrovoljaca u mjesto Nacogdoches. Tu su potpisali zakletvu o vojnoj obavezi na 6 mjeseci pred sudijom Johnom Forbesom, predstavnikom Privremene vlade Teksasa. Na račun toga je svakom dobrovoljcu obećano je oko 4.600 hektara zemlje kao plaća.

Crockett je sa svojim ljudima stigao u Alamo 8. februara.[8] Na iznenađenje garnizona Alamo, meksička vojska na čelu s generalom Santa Annom stigla je do Alama već 23. februara, i odmah opkolila Alamo.[9] Santa Anna je naredio žestoko bombardiranje utvrde iz svih svojih topova, koje je bilo sve razornije kako su se približavali utvrdi. Kako se opsada produžavala komandant Alama William Barret Travis, slao je kurire moleći za pomoć iscrpljenom i malobrojnom garnizonu, ali pomoć nije stizala.

 
Pad Alama slika Roberta Jenkinsa Onderdonka sa Davy Crockettom opkoljenim Meksikancima

Branitelji Alama izdržali su do 6. marta, - tad je u ranim jutarnjim satima poslije žestoke artiljerske vatre vojska Santa Ane provalila u utvrdu i poslije bitke koja je trajala 90 minuta pobila svu mušku posadu.[10] Nakon tog je Santa Anna naredio svojim ljudima da se tijela ubijenih poslože na gomilu i spale.[9]

Uspomene na Crocketta uredi

 
Crockettovi almanahi iz 1939 - novinska izdanja priča o njegovim podvizima

Crockett je bio čovjek iz naroda, ne baš previše učen, ostao je upamećen po britkom jeziku i narodskom humoru sa granice, koji je kasnije duboko uticao na razvoj orginalne američke književnosti. Sam je sebe opisivao kao polu konja, polu aligatora - uvijek spremnog na tučnjavu u kojem mu nema ravnog (svi južnjački heroji tog vremena bili su skloni samohvalisanju).[11]

Njegov lik iskoristili su vigovski novinari [11], politički protivnici demokrata koji su nakon njegove smrti izdali gomilu Almanaha (Davy Crockett’s Almanac, of Wild Sports in the West, Life in the Backwoods, & Sketches of Texas,) posvećenih njemu u kojima su njegove podvige doveli do fantastičnih razmjera. U njima su objavljivani i njegovi duhoviti kongresni nastupi (navodni ?).

Pri kraju 19. vijeka, Crockett je pao u zaborav. Legenda o njemu ponovno je oživljena televizijskim filmovima Walta Disneyja iz 1950-ih u kojima Davy nosi slavnu šubaru od rakuna. Snimljene su tri televizijske serije; Davy Crockett, indijski borac, Davy Crockett ide u Kongres, i Davy Crockett u Alamu u kojima glumac Fess Parker glumi Crocketta. Serija je išla po jedan sat tjedno, i doživjela veliku popularnost - osobito kod mladih. Serijal je nakraju pretvoren u dugometražni film u ljeto 1955. Do kraja 1955, Amerikanci su kupili više od 300 milijuna dolara predmeta posvećenih Davy Crockettu.[12] Serijal je također izbacio i pjesmu Balada o Davy Crockettu.

Serijal je ponovno emitiran 1960e ovaj put na NBC-u. Napravljena su i dva nova nastavka u boji: Davy Crockettova vratolomna utrka i Davy Crockett i riječni pirati. U ove dvije epizode Crocketta je glumio jedna od američkih legendi Mike Fink. Nakon tog su 1988-1989 snimljene tri nove epizode pod nazivom Nove avanture Davy Crocketta, u kojim je Tim Dunigan glumio Davyja, uz Johnny Casha koji je glumio ostarjelog Crocketta prije odlaska u Teksas.

Lik Crocketta oživljavan je u brojnim filmovima o Alamu. U poznatom filmu Alamo iz 1960, Crocketta glumi John Wayne.

Popularnost Davy Crocketta u bivšoj Jugoslaviji uredi

Vrlo brzo nakon Amerike, kroketomanija je došla i u Evropu i ondašnju Jugoslaviju, beogradsko izdavačko pouzeće Mlado Pokolenje, izdalo je 1959 seriju knjiga Toma Hila o Dejvi Kroketu; Dejvi Kroket, Dejvi Kroket beži, Dejvi Kroket u Baltimoru, Dejvi Kroket i Vata, Dejvi Kroket se vraća kući i Dejvi Kroket je odrastao. Ubrzo nakon toga 1960-ih pojavili su se i prvi filmovi o Dejvi Kroketu u jugoslavenskim kinima.

  • Tom Hil bio je pseudonim danske književnice Karen Brunés[13], koja je objavila 16 romana za djecu o Davy Crockettu za Martins Forlag između 1955. - 1960; Davy Crockett. 1955, Davy flygter. 1955, Davy Crockett i Baltimore. 1956, Davy Crockett og Wata. 1956, Davy vender hjem. 1956, Davy Crockett vokser op. 1956, Davy Crockett vokser op. 1956, Davy Crockett og Creek-krigen. 1957, Davy Crockett og Røde Ulv. 1957, Davy Crockett, den store bjørnejæger. 1957, Davy Crockett møder flodrøvere. 1957, Davy

Crocketts eventyr ved Obion. 1958, Davy Crockett som flodkaptajn. 1958, Davy Crockett i Kongressen. 1959, Davy Crockett hyldes i Nordstaterne. 1959, Davy Crockett hos Indianerne. 1959 i Davy Crockett forsvarer Alamo. 1960.

Literatura uredi

Reference uredi

  1. Michael Lofaro: David Davy Crockett, The Tennessee Encyclopedia of History and Culture, 2002. (pristupljeno 27. 02. 2011.)
  2. Davy Crockett Birthplace State Park. Arhivirano iz originala na datum 2010-05-28. Pristupljeno 2011-02-27. 
  3. Pat Alderman: The Overmountain Men
  4. Crockett Tavern Museum
  5. Crockett News
  6. 6,0 6,1 Biografija Davida Crocketta na stranicama Knjižnice Američkog kongresa (pristupljeno 27. 02. 2011.)
  7. Jay B. Hubbell: The South in American Literature: 1607–1900, Durham, North Carolina, Duke University Press, 1954, str. 664.
  8. Stephen L. Hardin: Texian Iliad, University of Texas Press, 1994, ISBN 0-292-73086-1
  9. 9,0 9,1 J.R. Edmondson: The Alamo Story-From History to Current Conflicts, Republic of Texas Press, 2000, ISBN 1-55622-678-0
  10. Mary Deborah Petite: 1836 Facts about the Alamo and the Texas War for Independence, Savas Publishing Company 1999, ISBN 1-882810-35-X
  11. 11,0 11,1 Henri Bemford Parks: Istorija Sjedinjenih Američkih Država, IRO RAD Beograd 1986, str. 219, ISBN 86-09-00022-2
  12. Randy Roberts and James S. Olson: A Line in the Sand: The Alamo in Blood and Memory, The Free Press 2001, ISBN 0-684-83544-4
  13. 13,0 13,1 Tom Hill pseudonim Karen Brunés. Arhivirano iz originala na datum 2010-10-23. Pristupljeno 2011-02-27. 

Vanjske veze uredi