Dave Grohl

(Preusmjereno sa stranice Dejv Grol)

David Eric Grohl (Warren, Ohio, 14. siječnja 1969.), poznatiji kao Dave Grohl, američki je rock glazbenik i tekstopisac. Mnogi ga zovu „najljubaznijim čovjekom u rocku“, zahvaljući njegovu prizemljenom i bezbrižnom karakteru. Bio je bubnjar najpoznatijeg grunge benda, Nirvane, od 1990. do 1994. godine, kada se bend raspao nakon smrti frontmena Kurta Cobaina. 1995. osnovao je bend Foo Fighters. Grohl je započeo svoju glazbenu karijeru 80-ih godina 20. stoljeća kao bubnjar nekoliko lokalnih bendova iz Washingtona, od kojih je najznačajniji punk-rock bend Scream.

Dave Grohl
Lični podaci
Ime po rođenjuDavid Eric Grohl
Datum rođenja14. siječnja 1969.
Mjesto rođenjaWarren, Ohio,
Zanimanjeglazbenik, tekstopisac
Muzički rad
Period aktivnosti1986.-
Žanralternativni rock, post-grunge
Instrumentbubnjevi, vokal, gitara

Životopis uredi

Kao dijete, njegova obitelj (otac James Grohl majka Virginia Wendt i starija sestra Lisa) preselili su se iz Warrena, Ohio u Springfield, Virginia. Tri godine kasnije, kada je Grohl imao šest godina njegovi su se roditelji rastali. Grohl je živio sa svojom majkom.

S dvanaest godina počinje svirati gitaru a kasnije postaje gitarist punk rock benda Midtown. U Virgini je pohađao Thomas Jefferson High School poslije se preselio u Bishop Ireton High School u Alexandriji

Dok je pohađao srednju školu Grohl je svirao u nekoliko lokalnih sastava.uključijući i sastav pod imenom Freak Baby.Ok je svirao u Freak babyu zainteresirao se za sviranje bubnjeva.Kada je sastav Freak Baby izbacio basista iz sastava, Grohl je odlučio svirati bubnjeve i novi sastav se nazvao Mission Impossible.Nakon raspada sastava Mission Impossible Grohl se pridružio Post-punk hardrock sastavu Dain Bramage.

Scream uredi

Sa sedamnaest godina otišao je na audiciju da popuni mjesto bubnjara u Screamu zbog odlaska nekadašnjeg bubnjara kenta Staxa. Kako bi mogao doći na audiviju Grohl je lagao da ima 20 godina.Na njegovo iznenađenje bend ga je pitao da im se pridruži. nakon kratkog perioda Grohl je prihvatio ponudu.Grohl je prestao pohađati školu.Sljedečih četiri godine Grohl je intenzivno putovao sa bendom,snimio je i par live albuma i dva studio albuma,No More Censorship and Fumble, na kojemu je Grohl napisao i otpjevao vokale u pjesmi "Gods Look Down".

Dok je svirao u Screamu postao je veliki obožavatelj sastava The Melvins i uskoro se sprijateljio s bendom. Tijekom 1990. tura se zaustavila na zapadnoj obali.Buzz Osbone poveo je par svojih prijatelja(Kurta Cobaina i Krista Novoselica) da vide bend.

Nirvana uredi

Nekoliko mjeseci kasnije, Scream se neočekivno raspao nakon odlaska njihova basista pa je Grohl nazvao Osborna za savjet.Znajući koliko puno Kurt Cobain i Krist Novoselic vole Grohlovo sviranje bubnjeva, Osborne dao je Novoselićev broj Grohlu. Novoselić je pozvao Grohla u Seattle, gdje je Grohl prisustovao Nirvaninom sramotnom šou u kojem je Dan Peters svirao bubnjeve. Grohl je kasnije otišao na audiciju za bend i uskoro im se pridružio.

Foo Fighters uredi

Nakon smrti Kurta Cobaina osnovao je svoj bend po nazivom Foo Fighters.

Osobni život uredi

Grohl je bio dva puta u braku.Prvo je bio oženjen za fotografkinju Jennifer Youngblood od 1993 do 1997.Nakon njihove rastave Grohl je bio u vezi sa Louise Post,Melissa Auf Der Maur i Tinom Basich.

Drugi put se ženio sa Jordyn Blum u njihovom domu u LA.petnaestog 4 2006 Grol i njegova žena dobili su prvo dijete ,kćer Viole Maye. 17.4.2009 Grohl i njegova supruga dobili su drugo dijete, kćer Harper Willow.

Vanjske veze uredi