Degenerična umetnost

(Preusmjereno sa stranice Degenerična umjetnost)

Degenerična umetnost je ideološki obojena oznaka hitlerovske nacističke vlasti za umetničke izraze i predmete koji su bili u suprotnosti sa njenim političkim, socijalnim i antisemitskim stremljenima. Degenerična umetnost bila je prikazivana kao neprijateljska te se svim raspoloživim sredstvima klevetala, ometala i gušila. Koreni takve političke ideologije umetnosti potiču iz 19. veka kada je vladajuća klasa imala određena očekivanja od umetnosti koja je smatrala opštevažećim. Oko 1930. Nemačka nacionalsocijalistička radnička partija forsirala je diskusiju o degeneričnoj umetnosti tako što je između ostalog dovela u vezu termine crnačka umetnost i jevrejski umetnički boljševizam. U mere koje su pripadnici ove političke stranke preduzimali ubrajaju se represije, otpuštanja, zabrana rada, pa čak i odvođenje u koncentracione logore a dela ovih umetnika prodavana su u inostranstvu ili su spaljivana. Vrhunac ovih represija postignut je otvaranjem putujuće izložbe 1937. u Minhenu pod nazivom Degenerična umetnost na kojoj su brojna avangardna dela izlagana u kompromitujućoj formi ne bi li se na taj način publika uverila u navodno kvarne i bolesne tendencije ove umetnosti. Jedan broj umetnika je pod pritiskom odlučio da emigrira. Oni i njihova dela su nakon 1945. rehabilitovani.

Ministar Josef Gebels na izčožbi „Entartete Kunst“

Izložba Degenerična umetnost uredi

Izložba je održana 1937. u Minhenu. Izlagano je oko 650 zaplenjenih dela. Umetnici čija su dela izlagali bili su: Ernst Ludvig Kirhner, Emil Nolde, Georg Gros, Edvard Munk, Franc Mark, Vasilij Kandinski, Paul Kle, Mark Šagal, Oto Diks, Aleksej fon Javlenski, Karl Šmit Rotluf itd. Izložba je prelazila i u druge nemačke gradove. Bila je vrlo uspešna (više od 4 000 000 ljudi je posetilo izložbu). Osim zaplenjenih dela bila su tamo i slike shizofreničara iz ludnice i fotografije fizički poremećenih ljudi. Veliki deo eksponata je bio uništen pa se izložba ne može u potpunosti rekonstruirati.

Literatura uredi

  • A. Steinweis, Weimar Culture and the Rise of National Socialism: The Kampfbund deutsche Kultur, Central European History, Vol. 24, No. 4 (1991), 402-423.
  • J. L. Clinefelter, Artist for the Reich: Culture and Race from Weimar to Nazi Germany, Oxford—New York 2005.

Vanjske veze uredi