Deewaar

(Preusmjereno sa stranice Deewaar (1975 film))

Deewaar (sh. Zid) je indijski igrani film snimljen u režiji Yasha Chopre i premijerno prikazan 1975. godine, poznat kao jedan od najuspješnijih i najuticajnijih ostvarenja u historiji Hollywooda.

दीवार
RežijaYash Chopra
ProducentGulshan Rai
ScenarioSalim-Javed
UlogeAmitabh Bachchan
Shashi Kapoor
Parveen Babi
Neetu Singh
Nirupa Roy
Satyendra Kapoor
Iftekhar
Madan Puri
MuzikaRahul Dev Burman
FotografijaKay Gee
MontažaT.R. Mangeshkar
Pran Mehra
DistribucijaTrimurti Films Pvt. Ltd
Datum(i) premijere
24. 1. 1975 (1975-01-24)
Trajanje176 min.
Zemlja Indija
Jezikhindi
Bruto prihodINR75,0 million (US$1,37 million)[1]

Po žanru je kombinacija drame i kriminalističkog filma. Protagonisti su dvojica braće, odrasla u porodici siromašnih bombajskih radnika, koja su se, sticajem okolnosti, našla na suprotnim stranama zakona; stariji Vijay (koga tumači Amitabh Bachchan, se okrenuo kriminalu i napredovao do mjesta jednog od bombajskih gangsterskih bosova, dok je mlađi Ravi (koga tumači Shashi Kapoor) postao policajac te svog brata nastoji smjestiti iza rešetaka. Radnja prikazuje kako će njihov sukob kulminirati sa tragičnim posljedicama.

Deewaar se često navodi kao jedno od prvih bollywoodskih ostvarenja koje je predstavljalo odraz tada burnih društvenih promjena u indijskom društvu, odnosno atmosfere političkih nemira koje će nedugo nakon premijere kulminirati izvanrednog stanja od strane Indire Gandhi. Scenarist Salim-Javed je inspiraciju pronašao u stvarnim ličnostima i događajima tadašnjeg Bombaja, a prije svega tako što je Vijayev lik modelirao prema živopisnom bombajskom gangsteru Hajiju Mastanu. Bachchan je u filmu, koji ga je zajedno sa Sholayem prikazanim iste godine, učinio novom bollywoodskom superzvijezdom, tumačeći Vijaya promovirao arhetip "gnjevnog mladog čovjeka" koji će početi dominirati bollywoodskim filmom, a lik njegove djevojke Anite (čiji lik tumači Parveen Babi) je rušio dotadašnje bollywoodske tabue prikazom scena u kojima puši, pije i ima izvanbračne seksualne odnose. Deewaar je bollywoodske konvencije rušio i time što u njemu gotovo uopće nema tradicionalnih muzičkih brojeva, odnosno radnja se prikazuje u formi daleko bližoj zapadnim i drugim kinematografijama.

Deewaar je, usprkos svoje ikonoklastične prirode, postigao izuzetan uspjeh te je osvojio najprestižnije nagrade Filmfare.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. [1] Arhivirano 20 October 2013 na Wayback Machine-u

Vanjske veze uredi