Debeljak je naselje u sastavu općine Sukošan, u Zadarskoj županiji.

Debeljak
Debeljak na mapi Hrvatske
Debeljak
Debeljak
Županija Zadarska
Općina/Grad Sukošan
Nadmorska visina 96 m
Geografske koordinate
 - z. š. 44.04737692490489 N
 - z. d. 15.36209237096177 E
Pošta 23206 Sukošan
Pozivni broj 023
Autooznaka ZD

Pod naselje Debeljak pripadaju zaseoci Debeljak, Podvršje Gornje, Podvršje Donje i Dubrava.

Do političko-teritorijalne reorganizacije 1992., Debeljak je pripadao tadašnjoj općini Zadar.

Zemljopis uredi

Naselje Debeljak je smješteno sjeveroistočno od glavnog sjedišta općine, naselja Sukošan, udaljeno oko tri kilometara zračne linije, oko jedan kilometar udaljen od mora od kojega ga dijeli brdo Tustica.

Prometna povezanost uredi

Debeljak je povezan sa Sukošanom županijskom prometnicom Ž6041. Izgradnjom brze ceste Zadar2 - Gaženica (kolokvijalno nazvane "Kalmetina", po Božidaru Kalmeti, bivšem ministru mora, prometa i infrastrukture) i prilazne ceste (kolokvijalno nazvane "Zdravkina", po Zdravku Jeraku, dugogodišnjem šefu zadarskih Hrvatskih cesta), povezan je sa Zadrom od kojeg je udaljen desetak minuta vožnje.

U blizini Debeljaka nalazi se Zračna luka Zadar, kao i Marina Dalmacija. Debeljak ima izravnu povezanost sa autocestom A1 preko brze dvotračne ceste, a kroz Debeljak prolazi i željeznička pruga Knin - Zadar.

Stanovništvo uredi

Prema popisu iz 2011. naselje je imalo 919 stanovnika.[1]


Kretanje broja stanovnika od 1857. do 2011. [2]


Do 1880. stanovništvo Debeljaka je uračunato pod stanovništvo Sukošana

Najčešća prezimena u Debeljaku su Peljušić, Piljušić, Pavić, Gambiraža, Dražić, Medić, Torbarina, Ročak, Smolić, Smolić-Ročak, Strenja, Štrenja, Marinović, Raspović, Peričić i Rogoznica.

Povijest uredi

Debeljak se prvi put spominje na blagdan Sv. Martina 11. studenog 1504. godine, pod imenom Račice, kada se slavio zaštitnik župe Sv. Martina u Prljanama. Na okupu su bili svećenici glagoljaši iz okolnih mjesta, među kojima i župnik župe Sv. Marije iz Račica (današnji Debeljak). Sredinom 16. stoljeća spominje se po prvi put i Podvršje (Podversie).

U doba turskih provala na zadarsko područje u drugoj polovini 15. stoljeća Debeljak je potpuno napušten. Stanovništvo se preselilo u Sukošan, na obližnje otoke, pa i dalje.

Konačnim prestankom turskih napada godine 1679., pojedine obitelji iz Sukošana sele se u zaselak nazvan Debeljak po dobrim njivama i pašnjacima.

Debeljak je u svakom političkom, vjerskom i ekonomskom pogledu povezan sa Sukošanom, te je stoljećima pratio i povijest Sukošana.

Gospodarstvo uredi

Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo i voćarstvo. Debeljak je najpoznatiji po vrlo cijenjenim trešnjama, "debeljačkim strišnjama".
Zaseok Gornje Podvršje je zaseok s najviše obrta u Zadarskoj županiji.

Poznate osobe uredi

  • Zdravko Jerak, stručnjak niskogradnje i prometa, košarkaš
  • Ivica Jerak, narednik američke vojske i hrvatski branitelj

Znamenitosti uredi

Posvetio ju je 15. kolovoza 1970. zadarski nadbiskup Marijan Oblak. Crkva je jednobrodna sa sakristijom, oltar mramorni prema puku, iza njega svetohranište, krstionica mramorna; u crkvi su još drveni kipovi Gospe od Zdravlja i sv. Ante Padovanskog. Uz crkvu je i zvonik s dva zvona izgrađen 1973.[3]

Prema evidenciji Državne uprave za zaštitu kulturne i prirodne baštine, na području Debeljaka nepokretni spomenici kulture su još i:

  • Čičikan, prapovijesna gradina
  • Crkvina, ostaci srednjovjekovne crkve u blizini Račanske lokve
  • pučko graditeljstvo u Debeljaku

Obrazovanje uredi

  • Područna škola Debeljak
  • Dječji vrtić Debeljak

Šport uredi

Debeljak ima Sportski centar "Ivica Jerak", nazvan po naredniku američke vojske i hrvatskom branitelju, koji je kao pripadnik antiterorističke postrojbe američkih snaga poginuo u Iraku u kolovozu 2005. godine. Zapovjedništvo američke vojske u Europi u znak zahvalnosti i sjećanja, doniralo je 130 tisuća američkih dolara za sportski centar i adaptaciju škole.

Na području Debeljaka, aktivno je više športskih klubova:

Izvori uredi



    Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Debeljak treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.