James Laurie "Deacon" White (7.12. 1847 - 7.7. 1939.) bio je američki profesionalni igrač bejzbola u National Associationu tokom pet godina, a kasnije 15 godina u National Leagueu i Players Leagueu koje priznaje Major League Baseball. Brat Will je bio pitcher, a kraće vrijeme i član istog tima.

Deacon White
Deacon White
Deacon White
Catcher, treća baza
s palicom: lijevo bacao: desno
MLB debi
24.4., 1876. za Chicago White Stockings
Posljednja utakmica
4.10., 1890 za Buffalo Bisons
Statistike karijere
Batting average     .303
udaraca     1619
RBI     756
Timovi
Najvažniji podaci karijere i nagrade

Rođen je u Catonu u državi New York. Profesionalna karijera mu je započela 1868. kada nijedan tim nije bio potpuno profesionalan. Bio je catcher (hvatač) i treći baseman, a igrao je do 1890. U dugoj karijeri je igrao s mnogim legendarnim profesionalnim bejzbol igračima 19. vijeka. Jedan od timova u kome je igrao je bio legendarni Boston Red Stockings. Također je s Capom Ansonom i Alom Spaldingom igrao za Chicago, s Kingom Kellyjem za Cincinnati, Danom Brouthersom za Buffalo, Nedom Hanlonom i Samom Thompsonom za Detroit, te s Jakeom Beckleyem i Pudom Galvinom za Pittsburgh.

White je dva puta bio najbolji u Ligi po batting average, a u runs batted in ri puta. U nekim od svojih prvih igara je 1869. igrao protiv nepobijeđenih Cincinnati Red Stockingsa, prvog profesionalnog tima.

Smatra se najboljim golorukim hvatačem svih vremena, kao i najboljim trećim basemanom u svoje doba.

Deacon se od većine svojih kolega razlikovao i po privatnom životu, s obzirom da nije pušio, da je uvijek sa sobom nosio Bibliju i služio kao crkveni đakon (zbog čega je i dobio nadimak Deacon).

Umro je u Aurori u dobi od 91 godinu.

Zanimljivosti uredi

  • White je napravio udarac (hit) u historiji profesionalnih bejzbol liga – double za vrijeme bacanja Bobby Mathewsa iz Fort Wayne Kekiongasa u prvoj izmjeni prve utakmice National Associationa 4.5. 1871.

Vanjske veze uredi

Prethodi:
prvi prvak
Prvak National Leaguea u RBI
1876-1877
Slijedi:
Paul Hines
Prethodi:
Ross Barnes
Prvak National Leaguea u battingu
1877
Slijedi:
Paul Hines