De novo sinteza

De novo je latinska fraza, sa značenjem "od novog" ili od početka. De novo sinteza se odnosi na sintezu kompleksnih molekula is jednostavnih molekula kao što su šećeri ili amino kiseline. Alternativni pristup je njihovo recikliranje nakon parcijalne degradacije. Na primer, nukleotidi nisu neophodni u ishrani zato što se oni mogu konstruisati iz molekulskih prekursora kao što su format i aspartat.

De novo sinteza se isto može odnositi na DNK replikaciju. Primaza je RNK polimeraza, koja može da doda začetak jednom postojećem lancu pre replikacije. DNK polimeraza ne može da doda začetke, i iz tog razloga, potrebno je da primaza doda začetak de novo.

De novo putevi uredi

Oni ne koriste slobodne baze: adenin (A), guanin (G), citozin (C), timin (T) (ili uracil (U)) . Purin prstenovi se stvaraju pojedinačno ili u malim grupama, i vezani su za ribozu u toku procesa. Enzimi de novo sinteze su prisutni kao veliki multienzimski kompleksi u slučaju purina. Pirimidinski prsten je sintetisan kao orotat, i spojen sa riboza fosfatom, a naknadno se konvertuje u uobičajene pirimidinske nukleotide.

Enzimi de novo sinteze uredi

Reference uredi

  1. Smith JL (1998). „Glutamine PRPP amidotransferase: snapshots of an enzyme in action”. Current Opinion in Structural Biology 8 (6): 686-694. DOI:10.1016/S0959-440X(98)80087-0. 
  2. Zalkin H (1983). „Structure, function, and regulation of amidophosphoribosyltransferase from prokaryotes”. Adv Enzyme Regul 21: 225-37. PMID 6443594. 
  3. Nixon AE, Benkovic SJ (200). „Improvement in the efficiency of formyl transfer of a GAR transformylase hybrid enzyme”. Protein Engineering 13 (5): 323-327. 

Spoljašnje veze uredi