Dečko koji obećava

Dečko koji obećava je jugoslovenski igrani film snimljen 1981. godine u režiji Režirao ga je Miloš "Miša" Radivojević na osnovu priče koju je sam, zajedno sa Nebojšom Pajkićem napisao. Protagonista, koga tumači Aleksandar Berček, je Slobodan Milošević, mladić iz ugledne porodice tadašnjih komunističkih vlastodržaca koji se, iako ga čekaju siguran posao, karijera i lagodan život, počinje odavati nonkonformističkom i autodestruktivnom životnom stilu u kojoj važnu ulogu igra rok muzika. Dečko koji obećava se često navodi kao najbolja i najpoznatija uloga u karijeri Aleksandra Berčeka, ali je postao još poznatiji po tome što se u njemu pojavljuju i svoje pesme izvode neki od najpopularnijih i najvažnijih bendova tadašnjeg jugoslovenskog Novog talasa, a zbog čega će u kasnijim decenijama steći svojevrsni kult status. Sam izraz "dečko koji obećava" je postao popularan i izvan filmskog konteksta, te se koristio za mlade, ambiciozne ličnosti iz sveta politike, uključujući kako protagonistovog imenjaka Slobodana Miloševića, tako i hrvatskog političara Zorana Milanovića.

Dečko koji obećava
Žanrdrama
RežijaMiloš Radivojević
ProducentIlija Milutinović
Direktor filma
Mirjana Mijojlić
ScenarioNebojša Pajkić
Miloš Radivojević
UlogeAleksandar Berček
Eva Darlan
Dara Džokić
Rade Marković
Dušica Žegarac
Milena Zupančić
Velimir Bata Živojinović
Ivana Pejčić
MuzikaDušan Kojić Koja
MontažaVuksan Lukovac
StudioAvala Pro Film
Radna organizacija Film 41-Avala film
FRZ Dečko koji obećava
Datum(i) premijere
1981 (1981)
Trajanje106 min
ZemljaJugoslavija
Jeziksrpskohrvatski

Radnja uredi

Slobodan je uzoran mladić kako od njega očekuju njegovi ugledni i situirani roditelji. Dobar je student medicine, ima devojku kojom će da se oženi jer je iz "prave" porodice, dok ga jednoga dana verenica, u nastupu ljubomore, ne udari veslom po glavi ... Kao da mu je to i bilo potrebno, Slobodan postaje slobodan, baca se naglavačke u svet bez obaveza, svet panka i roka. U tom svetu on proba sve od seksa sa devojkinom majkom i raznim ostalim devojkama koje upoznaje slučajno do razvratnog života koji vodi noću. Ti svetovi su toliko različiti od onoga u kojem se do tada kretao. I u tom svetu on ima uspeha. To traje do trenutka kad padne sa motora koji je sastavni deo novog života. I to opet na glavu ... Oni koji ga neguju su iz sveta iz kojeg je otišao. Taj ga isti svet vodi pred oltar i sve je opet po starom.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Aleksandar Berček Slobodan (Boban) Milošević
Eva Darlan Švajcarkinja (Klaris)
Dara Džokić Maša
Rade Marković Slobodanov otac
Dušica Žegarac Slobodanova majka
Milena Zupančić Mašina majka
Velimir Bata Živojinović Mašin otac
Slobodan Aligrudić psihijatar
Ivana Pejčić Vesna
Tihomir Arsić inspektor
Dušan Kojić Petar (Pit) Jakunić
Gordana Gadžić Ljubica
Branislav Lečić karatista
Predrag Bambić uhapšeni tip
Kosta Bunuševac
Petar Lupa kupac kola
Milo Miranović Dežurni student
Strahinja Mojić milicioner
Slavoljub Plavšić Zvonce motociklista
Ljubo Škiljević Portir
Minja Vojvodić student
Srđan Šaper samog sebe
Vladimir Divljan samog sebe
Ivica Vdović Pitov drug
Stanimir Avramović Recepcionar

Muzika uredi

Muziku je radio bend Šarlo Akrobata a u filmu se pojavljuju Dušan Kojić Koja (gitara) i Ivica Vdović Vd (bubnjevi) iz ovog benda sa Aleksandrom Berčekom (bas) kao grupa VIS „Dobri Dečaci“. Tri pesme ("Slobodan“, „Dosta mi je svega“ i „Depresija") za koje je Koja napisao muziku su kreirane za tu priliku a materijal nikada kasnije nije objavljen. U filmu se pojavljuju i Vlada Divljan i Srđan Šaper iz ondašnjih Idola. Ostale pesme koje su pripadale jugoslovenskom novom talasu se mogu čuti u filmu :

"Iggy Pop" - Azra

"Perspektiva“ - Paraf

"Jedina“ - Idoli

"Niko niko kao ja“ - Šarlo Akrobata

"Bolje da nosim kratku kosu“ - Pekinška Patka

"Neka te ništa ne brine“ - Prljavo kazalište

Ostale grupe na odjavnoj špici: Kazimirov Kazneni Korpus, Igra Staklenih Perli.

Zanimljivosti uredi

Glavni junak u filmu dečko koji obećava zove Slobodan Milošević, kao što se zvao i budući predsednik Srbije i Jugoslavije koji je u to doba bio na početku karijere.

Spoljašnje veze uredi