Davor Dujmović

Davor Dujmović (Sarajevo, 20. septembar 1969Novo Mesto, 31. maj 1999) bio je jugoslovenski glumac.

Davor Dujmović
Biografske informacije
Rođenje20. septembar 1969.
Sarajevo, SR BiH, SFRJ
Smrt31. 5. 1999. (29 godina)
Novo Mesto, Slovenija
Znamenite uloge

Biografija uredi

Njegova najzapaženija uloga je uloga Perhana, junaka filma „Dom za vešanje“. Kao dečak imao je običaj da posle nastave svrati kod oca koji je tada radio kao privatnik na pijaci Markale. U vreme kada je išao u drugi razred niže muzičke škole, u obližnjem restoranu „Dalmacija“ gde je sedeo sa svojim ocem, slučajno su došli Emir Kusturica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje na audiciji za film „Otac na službenom putu“ ; on je pristao i posle toga krenulo je probno snimanje, gde se pokazao kao pogodan za ulogu.

Nakon snimanja pomenutog filma, koji je nagrađen zlatnom palmom u Kanu, odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspelo i kasnije nije pokušavao. Usledila je nova značajna uloga u filmu „Strategija svrake“. Sa nepunih osamnaest godina igrao je glavnu ulogu u filmu „Dom za vešanje“, nakon kojeg je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi. Davor i njegova partnerka u filmu (Azra) Sinolička Trpkova proglašeni su za najbolji glumački par u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon toga u prvoj pozorišnoj ulozi, igra kapetana Skota u Sarajevskoj „Mjesečevoj predstavi“. Davora su kritičari upoređivali sa Dastinom Hofmanom, glumcem prema kojem bi se pisao i prilagođavao scenario.

Početkom devedesetih je postao ozbiljno zavisan od narkotika i nekoliko puta se bezuspešno lečio. U tom periodu preko medija je poručio: „Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju“. Zanimljivo je da je baš u tom svom lošem periodu u seriji Sarajevske priče glumio lik mladog narkomana Bobana koji je uz to i sitni diler.

Rat je Davora zatekao u Sarajevu. U Sarajevu ostaje prvih meseci rata, i nakon toga razočaran dešavanjima u Jugoslaviji odlazi u Beograd. Tamo je snimio nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji „Podzemlje“, Emira Kusturice. Nakon završetka rata seli se u Banju Luku. Tamo upoznaje Andreja Gardnera sa kojim osniva fond za kulturu Republike Srpske.[1]

Poslednje mesece živeo je u Novom Mestu u Sloveniji kod devojke. Slobodno vreme je provodio u prirodi sa konjima. Bezuspešno je pokušavao da se izleči od narkotika, te je nakon duge i teške depresije 31. maja 1999. godine izvršio samoubistvo.[2]

Uloge uredi

Filmografija glumca Davora Dujmovića
God. Naziv Uloga
1980.-te
1985. Otac na službenom putu Brat Mirza
1987. Strategija svrake
1988. Dom za vešanje Perhan
1990.-te
1990. Istočno od istoka
1990. Adam ledolomak
1990. Poslednji valcer u Sarajevu Gavrilo Princip
1991. Praznik u Sarajevu Šeagić
1991. Sarajevske priče Boban Kokot
1992. Prokleta je Amerika
1992. Aleksa Šantić (TV serija) Učenik u Ljubljani
1995. Složna braća Mustafa Mute Halimić
1995. Podzemlje Bata
1996. Bila jednom jedna zemlja Bata

Izvori uredi

  1. „Kusturica i Davor”. Arhivirano iz originala na datum 2010-08-19. Pristupljeno 2015-11-12. 
  2. Biografija glumca

Spoljašnje veze uredi