James David Graham Niven (1. mart 1910 – 29. jul 1983)[1][2] bio je Oscarom nagrađeni engleski glumac poznat po brojnim ulogama šarmantnih aristokrata i oficira.

David Niven
David Niven (1973)
Biografske informacije
RođenjeJames David Graham Niven
(1910-03-01)1. 3. 1910.
London, Engleska
Smrt29. 7. 1983. (dob: 73)
Château-d'Oex, Švicarska
SupružnikPrimula Rollo (1940-1946)
Hjordis Paulina Tersmeden (1948-1983)

Biografija uredi

David Niven se rodio kao sin Williama Edwarda Grahama Nivena, profesionalnog oficira britanske vojske koji je za vrijeme prvog svjetskog rata poginuo u dardanelskoj operaciji. Njegova majka se udala za Sir Thomasa Comyna-Platta.

Mladi Niven je nastavio porodičnu tradiciju te upisao, a potom završio Kraljevsku vojnu akademiju u Sandhurstu. Iako je imao izvrsne ocjene a mnogi mu predviđali sjajnu karijeru, vojnički život mu je brzo dosadio pa je vojsku napustio i otišao u Ameriku. U oktobru 1934. je došao u Hollywood gdje je sklopio ugovor sa studijem MGM, a potom postao dijelom tzv. Hollywood Raja, tamošnje grupe blisko povezanih britanskih glumaca. Niven je imao dosta uspjeha u pustolovnim filmovima kao njegov bliski prijatelj Errol Flynn, ali je inzistirao i na tome da glumi u komedijama.

Nivenovu holivudsku karijeru je 1939. godine prekinulo izbijanje drugog svjetskog rata. Niven se, iako etablirana zvijezda, iz tada još uvijek neutralnih SAD vratio u domovinu i stavio na raspolaganje vojsci. Iako je Niven tokom rata našao vremena da glumi u dva propagandna filma, isto je tako sudjelovao u borbenim operacijama, a posilni mu je bio Peter Ustinov, s kojim će kasnije zajedno glumiti u filmu Smrt na Nilu. Niven je bio sklon pričati anegdote, ali je o svojim ratnim iskustvima šutio kao zaliven. Tek kasnije je počeo otkrivati kako je razlog bio u tome što se sam nije htio prisjećati ubijenih prijatelja i sličnih trauma.

Nivena je najveća životna trauma pogodila poslije rata, kada je godine 1946. Primulu Rollo, voljenu suprugu i majku svoja dva sina, izgubio u bizarnoj nesreći. Dvije godine kasnije se oženio za bivšu švedsku manekenku Hjördis Paulinu Tersmeden. Iako je brak potrajao do Nivenove smrti, bio je nesretan, uglavnom zbog Hjördisinog alkoholizma.

Nivenova glumačka karijera je, s druge strane, bila uspješna. Kada je Ian Fleming pisao romane o Jamesu Bondu, smatrao je da upravo Niven treba glumiti taj lik, ali je on to odbio učiniti.

Jedan od najvećih trenutaka Nivenovog života i karijere se zbio kada je godine 1974. za vrijeme 46. dodjele Oscara sarkastičnim komentarom "pokopao" Roberta Opela, egzibicionističkog demonstranta koji je trenutak prije gol trčao pred kamerama.

Niven je godine 1983. umro od posljedica Lou Gehrigove bolesti.

Filmografija uredi

Bibliografija uredi

Izvori uredi

  1. „Niven, (James) David Graham (1910–1983), actor and author”. Oxford Dictionary of National Biography. Pristupljeno 8.4. 
  2. „Obituaries”. The Times. 30. jul 1983. 

Niven, David (1951). Round the Rugged Rocks. London: The Cresset Press.

Eksterni linkovi uredi

Nagrade i postignuća
Prethodi:
Alec Guinness
za The Bridge on the River Kwai
Zlatni globus za najboljeg glumca u dramskom filmu
1958
za Separate Tables
Slijedi:
Anthony Franciosa
za Career
Prethodi:
Alec Guinness
za The Bridge on the River Kwai
Nagrada NYFCC za najboljeg glumca
1958
za Separate Tables
Slijedi:
James Stewart
za Anatomy of a Murder