Dart Mol (Darth Maul) je fiktivni lik iz univerzuma filmova Ratovi zvezda, tj. filma Fantomska pretnja. Bio je Sit lord i učenik Dart Sidijusa. Takođe bio je jedno od glavnih oružja koje je koristilo Sidijusu za kreaciju Galaktičke Imperije.

Darth Maul
Lik iz serijala Star Wars
Darthmaul l.jpg
Ray Park kao Darth Maul
Prvo pojavljivanje The Phantom Menace
Portratirao/la Ray Park (Episode I, Star Wars Battlefront: Elite Squadron)
Glas posudio/la Peter Serafinowicz (Episode I, Lego Star Wars: The Video Game)
David W.Collins (Force Unleashed, Battlefront Elite Squadron)
Stephen Stanton (Star Wars Battlefront 2)
Jess Harnell (Star Wars: Demolition, Star Wars: Galactic Battlegrounds, Star Wars: Racer Revenge)
Gregg Berger (Star Wars: Episode 1 - The Phantom Menace video game)
Sam Witwer (Star Wars: The Clone Wars)
Detalji
Planet Dathomir[1]
Vrsta Dartomirijanski Zabrak
Afilijacija Sith
Učitelj(i) Darth Sidious
Spol muškarac

Mol je još od rane mladosti bio učen da mrzi džedaje i pretvaran u savršeno oružje. Prvi put da su se on i njegov gospodar otkrili džedajima bilo je za vreme opsade planete Nabu, kada je bio poslat da uhvati kraljicu Amidalu na Tatuinu. Nakon neuspeha, Mol je sačekao džedaje zaštitnike i kraljicu na Nabuu, u nameri da ih uhvati kada budu pokušali da zarobe namesnika Ganreja. U palati sukobio se sa Kvaj-Gon Džinom i njegovim padavanom Obi-Van Kenobijem po prvi put otkrivši svoju dvostruku svetlosnu sablju. Tokom borbe uspeo je da se nasamo sukobi sa Kvaj-Gonom dok je Obi-Van bespomoćno posmatrao iza zaštitnog polja. Kada je Mol ubio Kvaj-Gona, sukobio se sa razbesnelim Kenobijem. Žestokim napadima Obi-Van je presekao Molov dvostruki mač ostavivši ga samo sa običnim mačem u ruci. Ipak Mol je uspeo da gurne Obi-Vana u veliki izduvni ventil pri tom bacivši njegov mač u ventil, ali mladi džedaj se zadržao za ivicu ventila. Tada je Obi-Van iskoristio Molovu nesmotrenost i samopouzdanje i uzevši mač svog učitelja presekao Mola na pola.

ReferenceUredi

  1. „Maul, Darth”. Star Wars Databank. Lucasfilm. http://www.starwars.com/explore/encyclopedia/characters/darthmaul/. Pristupljeno 24. IX 2009.