Darth Sidious

(Preusmjereno sa stranice Dart Sidijus)

Senator/Vrhovni kancelar Palpatine, znan kasnije kao Darth Sidious, fiktivni je lik iz filmske sage Ratovi zvijezda, glavni negativac u serijalu.

Darth Sidious
Lik iz serijala Star Wars
Prvo pojavljivanje The Empire Strikes Back
Portratirao/la Ian McDiarmid (I-III, VI)
Elaine Baker (V)
Glas posudio/la Clive Revill (V)
Detalji
Puno ime Palpatine
Planet Naboo
Vrsta čovjek
Položaj senator s Nabooa
Kancelar Galaktičke Republike
Imperator Galaktičkog Imperija
Sith Lord
Afilijacija Sith
Galaktički Imperij
Spol muškarac

Kao Palpatine uredi

 
Ian McDiarmid kao Senator Palpatine u Fantomskoj prijetnji

Palpatine je bio treniran za moćnog Sitha već od ranog djetinjstva od strane Darth Plagueisa, prema predaji najmoćnijeg Sitha ikada. Iako se uspješno skrivao od Jedija jako dugo, obvašavši funckije senatora s Nabooa, a kasnije i Vrhovnog kancelara, u trećem filmu se otkriva Palpatineov pravi identitet i prikazuje se kao vođa Sitha, te učitelj Darth Maula, grofa Dookua i kasnije Darth Vadera. Njegov identitet otkrio je Anakin Skywalker i odao ga Maceu Winduu koji ga je s još trojicom Jedija otišao uhititi. Nakon što se uspješno riješio te trojice, bio je svladan od strane Macea Windua koji ga je htio uhititi, no dolazak Anakina sve je promijenio. Palpatine je, uz Anakinovu pomoć, uspio svladati i ubiti Windua i tada je Anakin i službeno, iako je već dugo manipuliran od strane Palpatinea, postao Darth Vader i krenuo na ubilački pohod protiv Jedija. No, Palpatine je dobio trajne deformacije lica nakon borbe s Winduom. Tada je izdao naredbu 66 prema kojoj su se svi klonovi trebali okrenuti protiv Jedija i poubijati ih sve. Napade su preživjeli samo Yoda i Obi-Wan Kenobi. Ubrzo, po povratku dvojice preživjelih, dolazi do sukoba između Yode i Palpatinea u kojem Yoda do velike mjere oslabi Palpatinea, ali ga ne uspijeva ubiti. Palpatine tada Senatu pokazuje svoj novi izgled, nastao nakon sukoba s Winduom, i izmanipulira Senat da povjeruje u urotu Jedija, te, uz glasnu podršku, preuzima diktatorske ovlasti, ukida Republiku i uspostavlja Galaktički Imperij, a on sam postaje njegov vrhovni Imperator.

Kao Darth Sidious uredi

Uskoro Sidious sa svojim učenikom Darth Vaderom, koji je nakon sukoba s Kenobijem morao dobiti poseban oklop kako bi preživio, provodi strahovladu i strahovit progon pobunjenika protiv Imperija. Iako je znao da su Kenobi, koji je tada živio kao pustinjak pod imenom Ben Kenobi, i Yoda živi, nije ih smatrao prevelikom prijetnjom te se uglavnom bazirao na izradu svojeg super oružja - Zvijezde smrti. No, kada je tri godine nakon događaja iz četvrtog filma saznao za postojanje Lukea Skywalkera, Anakinovog sina i jedinog preživjelog Jedija koji mu može predstavljati opasnost, odlučio ga je preobratiti na mračnu stranu sile. Uz pomoć svojeg učenika Darth Vadera pokušao ga je uhvatiti na Bespinu, no nije uspio. Luke je tada otišao potražiti Yodu koji ga je vrlo kratko podučavao, dok nije umro u 900. godini života. Iako su mu pobunjenici uništli jednu Zvijedzu smrti, Sidious se odlučio napraviti još jednu. Uskoro je Vader locirao i oteo Lukea i odveo ga k Imperatoru na još nedovršenu, drugu Zvijedzu smrti. Nakon što nije uspio nagovoriti Lukea da mu se pridruži, te da smakne Vadera, izbio je sukob u kojem je Luke ipak pobijedio i uz pomoć svog oca Vadera, koji se pokajao zbog svojih djela, ubio Sidiousa i ukinuo Imperij..

No Imperator još nije bio mrtav. Njegov duh je odletio na Byss te naselio Palpatineovog klona. Nakon toga je pokrenuo veliki Imperijski napad na Novu Republiku. Imperator je tada ubijen jednom zauvijek u rukama Empatojayos Branda.