Nobel prize medal.svg Dario Fo
Biografske informacije
Rođenje 24. ožujka 1926.
Italija Sangiano, Italija
(tada  Kraljevina Italija)
Smrt 13. listopada 2016.
Italija Milano, Italija
Nacionalnost Talijan
Supružnik Franca Rame
Djeca Jacopo Fo
Obrazovanje
Zanimanje dramatičar, režiser, glumac
Opus
Književni pravac postmodernizam
Književne vrste drama
Jezik talijanski jezik
Znamenita djela

Dario Fo [ˈdaːrjo ˈfɔ] (Sangiano, 24. ožujka 1926. – Milano, 13. listopada 2016.), talijanski dramski pisac, režiser, glumac i satiričar. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1997. godine, Fo je poznat po tome što je u svojem dramskom radu koristio je metode renesansne commedie dell'arte, popularne među radničkim klasama.

Djelo Darija Foa obilježeno je kritikom organiziranog kriminala, političke korupcije, političkih ubojstava, većine doktrina Katoličke crkve i sukoba na Bliskom istoku. Sukladno idejama commedie dell'arte, njegova se djela često oslanjaju na improvizaciju. Njegove drame, posebice Mistero Buffo, prevedene su na 30 svjetskih jezika, a kada se izvode izvan Italije, često su prilagođene lokalnim političkim i drugim problemima. Fo potiče redatelje i prevoditelje da mijenjaju njegove drame sukladno vlastitom nahođenju, što smatra dosljednom primjenom načela commedie dell'arte.

Sa suprugom, glumicom Francom Rame, bio je vlasnik i voditelj kazališne kuće. Preminuo je 13. listopada 2016. u Milanu od posljedica plućne bolesti.

Eksterni linkoviUredi