Daniel Pinter ( rođen 28.2. 1977 godine u Bečeju, Srbija,SFRJ ) srpski je LGBT aktivista mađarskog porekla, pravnik, političar, radio i TV spiker, glumac, estradni umetnik i novinar. Brat je košarkašice i nekadašnje državne reprezentativke Andree Pinter.

Daniel Pinter
Rođenje28. 2. 1977. (1977-02-28) (dob: 47)
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Bečej, SFR Jugoslavija
Zanimanjediplomirani pravnik, političar, tv spiker, novinar, gej aktivista

Prvi gej aktivista u Vojvodini u čiju korist je doneta pravosnažna presuda Apelacionog suda u Novom Sadu, kojom je utvrđeno da je napadnut i prebijen zbog seksualne orijentacije i učestvovanja u organizaciji Parade ponosa 2010. u Beogradu. Napadač je osuđen da Pinteru isplati nadoknadu nematerijalne štete u iznosu od 138.000 dinara.

Biografija uredi

Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Bečeju, zatim i Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Od 1997. do 2010. godine radio je kao spiker, voditelj i novinar u informativnim redakcijama javnih servisa Radio-televizije Srbije (RTS), Radio-televizije Vojvodine (RTV) i privatnim televizijskim stanicama TV Panonija, TV Melos i TV Kanal 9 u Novom Sadu.

Aktivizam uredi

Pinter je 2010., kao član organizacije Gej-strejt Alijansa, učestvovao u organizaciji beogradske parade ponosa održane 10.10.2010. u Beogradu. Uoči tog događaja, poslednjih dana septembra i prve nedelje oktobra 2010. godine, zakazane su promotivne tribine Parade U Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu i Bečeju za 1.10.2010. Pinter je aktivno radio na pripremama tih tribina, nastojeći da ubedi javnost u neophodnost njihovog održavanja.

Napad uredi

Članovi navijačke grupe Bekrije iz Bečeja su se protivili održavanju takve tribine u Bečeju i pozvali lokalnu vlast, građane i Crkvu da spreče njeno održavanje. Član ove navijačke grupe, Predrag Prgić, je u noći 17.09.2010. godine napao Daniela Pintera u diskoteci Stejdž i naneo mu otvorene povrede u predelu glave. Prgić je prekršajno kažnjen po službenoj dužnosti novčanom kaznom od 5 evra. Prvostepenom presudom u parničnom postupku po privatnoj tužbi je utvrđeno da je Prgić u potpunosti odgovoran za ovaj napad, što je kasnije potvrdio i Apelacioni sud u Novom Sadu i naložio Prgiću da Pinteru isplati novčanu nadoknadu na ime nematerijalne štete u iznosu od 138.000 dinara (oko 1290,00 evra). Presuda do danas nije izvršena.

Mediji uredi

Bio je spiker i voditelj centralne informativne emisije TV Dnevnik u 17 časova na Радио-телевизија Војводине (RTV) u periodu od 2000 do 2003 godine. 2006 i 2007 sarađivao sa Centrom za edukaciju kadrova u medijima Collor press Group-e Roberta Čobana u Novom Sadu. U Bečeju je pisao za lokalni list Bečejski mozaik. U filmu Sloboda ljubavi - novi momenti , snimljenog 2014.godine, igra ulogu transvestita.

Danas uredi

Od 2013.godine, osnivač i pravni zastupnik nevladine organizacije Društvo LGBT Novi Sad u Novom Sadu. Iste godine stupa u zajednicu života, registrovano istopolno partnerstvo, ili kako ga neki zovu - gej brak sa svojim dugogodišnjim partnerom iz Srbije, čiji identitet do danas nije otkriven. Pinter je u jednom od intervjua izjavio da njegov suprug ne želi javno da se eksponira.

2014.godine nominovan za nagradu ' Duga ', koju je ustanovila Gej strejt alijansa (GSA) i ona se dodeljuje povodom 17. maja – Medjunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO). Nagrada se dodeljuje za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije, zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT populacije, poboljšanju položaja i kvaliteta života LGBT osoba i promociji ravnopravnosti i tolerancije prema LGBT populaciji u Srbiji u prethodnih godinu dana.

Kao predstavnik novosadske aktivističke scene, oktobra 2014. godine učestvovao u projektu berlinskog autora ruskog porekla, Mische Badasyana - Save the date.

Sa aktivistkinjom Isidorom Karišik, organizovao manifestaciju povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije - 20.novembar. To je bilo prvi put u istoriji Novog Sada da je obeležen ovaj dan, koji se u svetu obeležava od 1998.godine.

U decembru 2014. godine bio je model novosadskom leksikografu i fotografu, Dejanu Miloradovu, za fotografije na temu CrossDressing u Srbiji.

Povodom Dana grada Novog Sada, u februaru 2015.godine, Dejan Miloradov, novosadski leksikograf i fotograf,sa portretima Daniela Pintera osvojio je treću nagradu za kolekciju Cross Dressing na konkursu za izložbu fotografija Novi Sad i Novosađani 2015. u Foto, kino i video savezu Vojvodine.

Od 2015. godine, Pinter svoje javno delovanje nastavlja kao Diplomirani pravnik, Samostalni umetnik i Individualni društveni aktivista. Kao prva javno outovana srpska drag queen kraljica, crossdressiran, u obličju žene, javno se zalaže za legalizaciju prostitucije u Srbiji.

Aprila 2015. kandidovan za Miss na prvom srpskom Izboru za Miss lepote transseksualnih osoba ( Drag Queen Beauty contest Serbia 2015.). Dobija titulu Miss. Uzima umetničko ime DŽENI. Od medija dobija epitet GRANDE DAME.

U Beograd se¸ zajedno sa svojim kontroverznim prijateljem¸ Antalom Skendžićem, seli u julu 2015.

Septembra 2015. zapaženim učešćem podržao Trans Prajd - Ponos trans osoba, koji se prvi put održao u Beogradu.

Oktobra 2015. u Beogradu biva uhapšen pod optužbom za prostituciju.

Novu 2016. dočekuje u Novom Sadu¸ ostvaruje saradnju sa nacionalnom Prvom srpskom televizijom ( Tv Prva ) u čijoj produkciji snima dokumentarni film " Mala crna haljina ". Započinje saradnju i sa mladim novosadskim fotografom Nemanjom Laušem,čiji model postaje marta 2016.

Aprila 2016. godine, dokumentarni film " Mala crna haljina " autorke Bogdane Mladenović, novinarke nacionalne Prve srpske televizije, u kojem je Pinter igrao glavnu ulogu, osvaja prvu nagradu na 11. medjunarodnom festivalu dokumentarnog filma Zlatna buklija 2016.

Oktobra 2016. godine mediji su preneli vest da je Daniel Dženi Pinter prva transrodna osoba u Srbiji koja je ušla u domaći obrazovni sistem, tako što ga je Marija Protić, majka sedmogodišnje autistične učenice iz Novog Sada, angažovala da bude pedagoški asistent njenoj kćeri u školi. Iz nepoznatog razloga, Dženi nikad nije potpisala Ugovor o radu u toj školi.

Decembra meseca 2016. godine dokumentarni film '' Just vivaldi '' rediteljke Tijane Stojković , u kojem Daniel Dženi Pinter igra jednu od uloga, biva selektovan za program tradicionalnog beogradskog internacionalnog queer filmskog festivala '' Merlinka ''. U februaru 2017. napustio Srbiju i zatražio status izbeglice u Nemačkoj. Januara 2018. Dzeni Pinter se nasao u središtu skandala, kada su ga,prilikom njegove posete Srbiji tokom novogodišnjih praznika, paparazzi slikali u sugestivnoj pozi sa liderom Srpske desnice i saradnikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Mišom Vacićem u jednom beogradskom pansionu. Tokom 2018.godine, koju najvećim delom provodi u inostranstvu, Daniel Dženi Pinter ipak posećuje Srbiju i krajem godine uzima učešće u projektu Trans Balkan autora Aleksandra Crnogorca. Ovaj umetnik je fotografisao trideset transrodnih osoba sa Balkana i njihove portrete, među kojima je i portret Dženi Pinter i sa biografijama ih postavio u vidu Izložbe Trans Balkan, koja je otvorena 7.februara 2019.u Domu omladine u Beogradu. Nakon Beograda, Izložba će u toku godine biti prikazana u svim velikim i glavnim gradovima republika nekad zajedničke SFRJ. Namera autora je da ovom izložbom poveća vidljivost transrodnih ljudi na Balkanu i ukaže na probleme sa kojima se oni suočavaju.

Izvori uredi

Spoljni linkovi uredi