Daniel Kirkwood

Daniel Kirkwood (Harford County, Maryland, 27. rujna 1814. - Riverside, Kalifornija, 11. lipnja, 1895.), američki astronom. Rođen je u mjestu Harford County, Maryland, SAD, od Johna i Agnes (rođena Hope) Kirkwood.[1] Završio je matematiku na Univerzitetu York u mjestu York, Pennsylvania 1838. Slijedećih 5 godina je predavao matematiku na istom univerzitetu, a zatim je postao ravnatelj u Srednjoj školi Lancaster u mjestu Lancaster, Pennsylvania. Nakon toga je bio slijedećih 5 godina ravnatelj Univerziteta u Pottsvilleu u mjestu Pottsville, Pennsylvania. 1851. postaje profesor matematike na Univerzitetu u Delawareu i 1856. profesor matematike na Univerzitetu Indiana u Bloomingtonu, Indiana, gdje ostaje do umirovljenja 1886., s iznimkom razdoblja od 1865. do 1867., koje je proveo na Univerzitet Washington & Jefferson, u mjestu Canonsburg, Pennsylvania.

Daniel Kirkwood

Rođenje 27. rujna 1814.
Harford County, Maryland, SAD
Smrt 11. lipnja 1895. (80 godina)
Riverside, Kalifornija, SAD
Državljanstvo Amerikanac
Polje Astronomija, matematika
Institucija Univerzitet u Delawareu,
Univerzitet Indiana u Bloomingtonu,
Univerzitet Washington & Jefferson, Pennsylvania,
Univerzitet Stanford, Kalifornija
Alma mater Univerzitet York, Pennsylvania
Poznat po Kirkwoodove pukotine

Doprinosi astronomiji uredi

 
Četiri značajne i očite Kirkwoodove pukotine u asteroidnom pojasu.

Kirkwoodov najveći doprinos astronomiji je bio u proučavanju putanja planetoida (asteroida). Kako je u to vrijeme bill otkriven znatan broj planetoida, zapazio je postojanje razmaka ili pukotina između njih, koje su i nazvane Kirkwoodove zone ili Kirkwoodove pukotine. Čistine u srednjim gibanjima planetoida uočio je Daniel Kirkwood 1866. Čistine odgovaraju omjerima perioda planetoida i Jupitera:

 

te omjeru perioda planetoida i Marsa jednakom 2 : 1. Za neke pak omjere perioda planetoida i Jupitera staze su veoma stabilne, pa se tu oni baš okupljaju. To su rezonantni planetoidi. Za njih vrijedi:

 

Prva grupa od nekoliko planetoida predvođena je Hildom. Staze tih tijela stabilne su iako se zbog velikog ekscentriciteta pružaju blizu Jupiterove staze, ali se zbog zgodnog odnosa u broju obilazaka (komenzurabilnosti perioda) nikada istovremeno, na bliskom dijelu staza, ne nađu Jupiter i planetoidi. Zato ih Jupiter jako ne poremećuje. Druga grupa je manja (primjer 279 Thule), a treću grupu čine znameniti Trojanci.

Kirkwood je uočio sličnu pojavu u Saturnovom prstenu. Osim toga prvi je uočio da meteorski pljusak nastaje od ostataka kometa.

U njegovu čast jedan planetoid je nazvan 1578 Kirkwood, jedan Mjesečev udarni krater Kirkwood, zvjezdarnica na Sveučilište Indiana u Bloomingtonu je nazvana Kirkwood Observatory.

Kirkwoodove pukotine uredi

Kirkwoodove pukotine ili Kirkwoodove zone su područja u glavnom planetoidnom pojasu (asteroidni pojas) u kojima se nalazi malen broj planetoida. Odgovaraju putanjama koje bi planetoid slijedio kada bi njegov period revolucije (ophodno vrijeme) bio u cjelobrojnom odnosu s Jupiterovim periodom revolucije (najprimjetljivije za omjere 1 : 2, 3 : 5, 1 : 3, 2 : 7). Taj je nalaz 1866. protumačio Daniel Kirkwood poremećajem uzrokovanim Jupiterovom gravitacijskom silom ili plimnom silom (ako bi Jupiter na neki planetoid djelovao uvijek na istom dijelu putanje, planetoidu bi se putanja promijenila). Pukotine u Saturnovim prstenovima posljedica su sličnoga mehanizma gravitacijskoga djelovanja Saturnovih prirodnih satelita.[2]

Izvori uredi

  1. Hockey, Thomas (2009). The Biographical Encyclopedia of Astronomers. Springer Publishing. ISBN 978-0-387-31022-0. Pristupljeno August 22, 2012. 
  2. Kirkwoodove pukotine, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2014.