Danica Panić(Koceljeva, 25. januar 1922. — Šabac, 28. maj 2015) bila je književnica, filolog i profesor srpskog jezika i jugoslovenske književnosti.[1]

Biografija uredi

Danica Panić rođena je 25. januarа 1922. u Koceljevi gde je završila osnovnu školu. Nakon Drugog svetskog rata i završene učiteljske škole u Prokuplju, upisala se na studijsku grupu Srpskohrvatski jezik i Jugoslovenska književnost Filološkog fakulteta u Beogradu. Nastavu iz predmeta Srpskohrvatski jezik i jugoslovenska književnost predavala je u osnovnim školama u Vladimircima i Šapcu, kao i na pedagoškoj akademiji u Šapcu. U penziju je otišla 1982. godine kao direktor Međuopštinskog istorijskog arhiva u Šapcu. Kao penzioner živela je i radila u Šapcu sve do smrti 28. maja 2015. godine.

Poeziju je objavljivala u listovima: Glas Podrinja, Prosvetni pregled, Glas sa Drine, Zorka, Kolokvijum, Osnovac, Prvi koraci, Naša škola, Tamnavsko zvonce, Ustvari, Podrinje, Ime, Venac, Provincija, Sava, Mostovi, Godišnjak Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac i Zbornik radova Pedagoške akademije Šabac.

Spisak dela uredi

Pored dosta napisanih pesama za decu i mlade, Danica Panić objavila je i četiri knjige:

  1. Zov Livada, Šabac, 1983.
  2. Roj Milije Gordanića, Šabac, 1996.
  3. Ruže i ždralovi, Ruma-Beograd, 2001.
  4. Zapisi, Šabac, 2002.

Priznanja i nagrade uredi

Pored velikog broja priznanja, Danica Panić je i nosilac Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvezdom. Dobila je Oktobarsku nagradu grada Šapca 1977. godine.

Izvori uredi

  1. * „Pisci opštine Koceljeva: Danica Panić“ Arhivirano 2016-03-05 na Wayback Machine-u, zvanični sajt SO Koceljeva

Spoljašnje veze uredi